Zelenski: Ukrajina se ponovo rodila 24. februara u četiri sata ujutro

"Šta je za nas kraj rata? Nekada smo govorili - mir. Sada kažemo - pobjeda"

6236 pregleda 13 komentar(a)
Zelenski pored uništenih ruskih tenkova u Kijevu tokom današnjeg obraćanja Ukrajincima, Foto: Printscreen YouTube/Office of the President of Ukraine
Zelenski pored uništenih ruskih tenkova u Kijevu tokom današnjeg obraćanja Ukrajincima, Foto: Printscreen YouTube/Office of the President of Ukraine

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u emotivnom govoru povodom Dana nezavisnosti rekao je da je Ukrajina ponovo rođena onog dana kada je Rusija izvršila invaziju, a dodao je i da će ta zemlja ponovo zauzeti aneksirani Krim i okupirana područja na istoku.

U snimljenom govoru emitovanom na tačno šest mjesesi od početka ruske invazije 24. februara, kako navodi Rojters, Zelenski je rekao da Ukrajina više ne vidi kraj rata kada bude mir, već kada je Kijev, zapravo, pobijedi.

"Nova nacija pojavila se 24. februara u četiri sata ujutro. Nije rođena, nego ponovo rođena. Nacija koja nije plakala, vrištala ili se uplašio. Ona nije bježala. Nije odustajala. I nije zaboravila", rekao je Zelenski.

Četrdesetčetvorogodišnji ratni lider održao je govor u prepoznatljivoj maslinastozelenoj majici ispred centralnog spomenika u Kijevu, kao i pored uništenih ruskih tenkova koji su izloženi u glavnom gradu Ukrajine.

"Šta je za nas kraj rata? Nekada smo govorili - mir. Sada kažemo - pobjeda", istakao je.

Rojters navodi da su ulice u centru Kijeva bile neobično prazne u srijedu ujutru nakon nekoliko dana ozbiljnih upozorenja o mogućnosti da bi Rusija mogla da pokrene nove raketne napade na velike gradove Ukrajine.

Danas je tačno pola godine od početka rata u Ukrajini, a istovremeno 31. godišnjica od kada je ova zemlja donijela Deklaraciju o nezavisnosti od Sovjetskog Saveza.

Bonus video: