U Njemačkoj u saobraćaj pušteno 14 putničkih vozova na vodonik

Guverner Donje Saksonije Stefan Vajl rekao je da je projekat vrijedan 93 miliona eura "odličan primjer" napora države da svoju ekonomiju učini zelenijom

7346 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Danas je u njemačkoj državi Donja Saksonija u saobraćaj pušteno 14 putničkih vozova na vodonik, umjesto vozova na dizel koji su ranije išli na neelektrifikovanim prugama.

Vozovi koriste vodonične ćelije kao izvor električne energije koja pokreće motore, a proizvodi ih francuska kompanija Alstom.

Njima upravlja regionalna željeznička kompanija LNVG, na rutama između sjevernih gradova Cukhaven, Bremerhaven, Bremerverde i Bukstehude.

Guverner Donje Saksonije Stefan Vajl rekao je da je projekat vrijedan 93 miliona eura "odličan primjer" napora države da svoju ekonomiju učini zelenijom.

Kako navodi kompanija Alstom, upotrebom vodonika proizvedenog iz obnovljivih izvora energije, vozovi štede 1,6 miliona litara dizel goriva godišnje.

Njemačka vlada je ranije podržala proširenje upotrebe vodonika kao čiste alternative fosilnim gorivima.

Vodonik je nusproizvod u hemijskoj industriji, ali njemačka specijalna gasna kompanija Linde planira da u roku od tri godine počne da ga proizvodi lokalno, koristeći samo obnovljivu energiju.

Bonus video: