„Neprijatelj brzo uči”

Stagnacija na liniji fronta dok se i Moskva i Kijev, bez želje za pregovorima, pripremaju za nastavak ratovanja i tokom zime

20792 pregleda 14 komentar(a)
Pripadnik Ukrajinske nacionalne garde u rovu nedaleko od linije fronta, Foto: Rojters
Pripadnik Ukrajinske nacionalne garde u rovu nedaleko od linije fronta, Foto: Rojters

Od prvog dana rata u Ukrajini Tajson je izdaleka posmatrao Ruse. Dronovi kojima on upravlja kruže iznad neprijatelja duboko na teritoriji njegove zemlje. Naučio je da uoči prepoznatljive znake na travi na pozicijama s kojih se lansiraju rakete ili tamne mrlje koje ukazuju na svježe iskopane grobove. Jednog dana je imao sreće u praćenju užubanog ruskog vojnika i uspio je da otkrije metu za ukrajinsku teritoriju.

Međutim, šest mjeseci od početka rata u Ukrajini Tajson primjećuje nešto zabrinjavajuće. Obje strane stagniraju duž većeg dijela linije fronta duge 2400 kilometara, a ruske snage se ukopavaju za predstojeću zimu. “Tokom cijelog dana oni kopaju, kopaju i kopaju”, kazao je Tajson, koji je pristao da govori samo pod kodnim imenom. “Neprijatelj brzo uči”, kazao je on, uz dozu poštovanja. Rusi u rovovima nijesu lake mete kakve su nekada bili. “Ono što smo gledali na početku i ono što gledamo sada – razlikuje se kao dan i noć.”

Ukrajina
foto: REUTERS

Dok Ukrajina obilježava 31 godinu nezavisnosti od sovjetske uprave, i šest mjeseci od dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao hiljade trupa u ovu bivšu sovjetsku državu, ono što Tajson primjećuje na južnom borbenom polju važi za veći dio zemlje. Nijedna strana nema značajnu prednost. Nijedna strana nije ispoljila sklonost prema pregovorima. I nijedna strana ne odustaje. Ukrajina se zaklinje da će se boriti dok ne istjera Rusiju sa svoje teritorije; u međuvremenu, djeluje da je mračni konflikt samo pojačao Putinovu težnju za pobjedom, uprkos žestokim borbenim gubicima i zapadnim sankcijama koje škode ruskoj ekonomiji.

Ruska artiljerija odbija sve ukrajinske pokušaje da povrati teritoriju. Zapadno oružje koje se dostavlja Kijevu slabi, ali ne poražava rusku ratnu mašinu.

”Predsjednik Putin tvrdi da sve ide po planu”, kazao je Genadij Gatilov, ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi za FT prošle nedjelje. “Nadam se da je tako”, dodao je on.

Obje strane su odlučne da “nema mogućnosti za mir - samo primirje”, kazala je osoba bliska Kremlju. Do sada, oko 9000 ukrajinskih vojnika je stradalo u ratu, kazao je vojni šef ove nedjelje. U julu je CIA saopštila da je stradalo oko 15 000 ruskih vojnika.

Svaki sporazum bi vjerovatno kodifikovao uglavnom statičnu liniju fronta koja razdvaja Ukrajinu i Rusiju, sa skoro petinom ukrajinske teritorije pod kontrolom osvajača. Rusija se i dalje nada da će preuzeti kontrolu nad preostalim dijelom Donbasa prije zime, kazao je izvor iz Moskve. “Putin neće biti spreman dok Rusija ne bude imala cijeli Donjeck”, mineralima bogati istočni industrijski region koji predstavlja polovinu Donbasa, kazala je ta osoba.

”Plan se stotinu puta mijenjao. Niko u Rusiji se nije borio protiv tako velike vojske kakva je ukrajinska. Ovo će dugo potrajati.”

Ruska artiljerija odbija sve ukrajinske pokušaje da povrati teritoriju. Zapadno oružje koje se dostavlja Kijevu slabi, ali ne poražava rusku ratnu mašinu. “SAD su nam dale dovoljno da zaustavimo napredovanje Rusa, da povratimo neke djelove, da oblikujemo operativni pravac, ali apsolutno i očigledno nam nijesu dali dovoljno za veliku kontraofanzivu”, kazao je Andrij Zagordnjuk, bivši ukrajinski ministar odbrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sa suprugom Olenom posjetio je memorijalni zid palim braniteljima Ukrajine
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sa suprugom Olenom posjetio je memorijalni zid palim braniteljima Ukrajinefoto: REUTERS

Ukrajina je najavila kontraofanzivu za oslabađanje južnog grada Hersona i potiskivanje ruskih snaga istočno od rijeke Dnjepar, ali do sada za to nije stavila u pripravnost ni trupe ni opremu. “Tempo kampanje će se usporiti tokom zime, mada će i dalje biti kopnenih napada - Rusija je napala Ukrajinu u zimu 2014. i 2022”, kazao je Konrad Muzika, osnivač Rohan konsaltinga, kompanije za vojno savjetovanje sa sjedištem u Poljskoj. “Međutim, na kraju dana, obje strane vjerovatno nemaju dovoljno vojnika da prevagnu na terenu i naprave značajnu razliku.”

Putin se nada da će ekonomski povratni udarac od sankcija primorati zapad da prvi popusti - usljed čega bi SAD i Evropa prestale da šalju vojnu podršku Ukrajini, a Kijev bi bio primoran da potpše sporazum kojim priznaje ruske teritorijalne dobitke, kazala je osoba bliska Kremlju.

”Opšta zamisao je da zapad ustukne od straha kada vidi koliko su visoke cijene energenata i kada to bude morao da objasni biračima”, kazala je ta osoba. Pojedini pripadnici ruske elite nadaju se da će Putin krenuti u pravcu okončanja rata, kazao je jedan uticajni biznismen iz Moskve. “Žele da se ovo završi. Jasno im je koliki je ovo haos”, kazao je on.

Ultranacionalisti s druge strane žele da predsjednik ide još dalje. Ubistvo komentatorke Darije Dugine, kćerke ideologa Aleksandra Dugina, takođe je podstaklo tvrdolinijaška osjećanja među ruskom elitom koja se sada očigledno ne stidi od stvari koje je Kremlj godinama negirao.

Jevgenij Prigožin, poznat kao “Putinov kuvar” koji upravlja ozloglašenom plaćeničkom grupom, pozirao je pred kamerama na sahrani Dugine - hvaleći se medaljom za “heroja Rusije”, najvećom državnom počasti.

Margarita Somonjan, urednica televizijskog kanala RT koja je svojevremeno ismijavana zbog intervjua s muškarcima osumnjičenim za napad bojnim otrovom novičokom u britanskom gradu Solzberiju 2018. godine, na Tviteru je praktično potvrdila da je Rusija zaista sprovela napad nervnim agensom. U govoru povodom smrti Dugine Leonid Slutski senator i jedan od glavnih ruskih delegata u propalim mirovnim pregovorima, jasno je stavio do znanja da nema prostora za negodovanje.

”Kojoj god partiji da pripadate, vjeri, uzrastu, postoji samo jedan put. Jedna zemlja. Jedan predsjednik. Jedna pobjeda!” povikao je Slutski.

Suočeni s takvom retorikom iz Moskve ukrajinski lideri ukazuju na borbene uspjehe. Ministar odbrane Oleksi Reznikov u utorak je naveo potapanje broda “Moskva” iz Crnomorske flote, zauzimanje Zmijskog ostrva i ubistvo hiljada ruskih vojnika kao okosnice buduće pobjede.

A u centru Kijeva gdje je vlada dovukla olupine ruskih tenkova do glavne saobraćajnice, Ukrajinci su jasni da se nadaju potpunoj pobjedi - vraćanju ukrajinskih granica na one uspostavljene 1991. godine, s netaknutim Donbasom i Krimom.

Iz unutrašnjosti oštećenog ruskog tenka par Anton i Tetjana mole zapadne pristalice Ukrajine da pošalju njihovoj zemlji preciznije oružje, uključujući antitenskovske rakete i rakete dugog dometa.

”Narod Ukrajine neće pristati ni na što osim na vraćanje cijele teritorije, uključujući Krim i Donbas”, kazao je Anton. “Ukrajinci mogu ovaj posao da završe sami. Samo nam dajte naoružanje”, kazala je Tetjana.

Predsjednik SAD Džo Bajden je najavio skoro tri milijarde dolara u oružju i opremi za Ukrajinu u “do sada najvećoj tranši bezbjednosne pomoći”, dok je šef NATO-a poručio Ukrajincima da su inspiracija za svijet.

”Možete računati na podršku NATO-a. Koliko god bude potrebno”, kazao je Jens Stoltenberg.

Prevod: N. Bogetić

Bonus video: