Jeftinije alternative istiskuju velike brendove

Privatne robne marke su jedan od načina da prodavci ubijede kupce da nastave da dolaze kod njih umjesto da odu kod konkurencije

14324 pregleda 3 komentar(a)
Nisim Nisim, direktor kompanije “Sweet Me Keep Me” u kancelariji u Londonu, Foto: Rojters
Nisim Nisim, direktor kompanije “Sweet Me Keep Me” u kancelariji u Londonu, Foto: Rojters

Tomaš Lukša, koji je preuzeo posao u poslastičarnici svog oca prije deset godina, ima problem koji ga ne čini nezadovoljnim: evropski supermarketi žele više gumenih bombona i čokoladom prelivenog maršmeloua nego što on može da proizvede.

”Potražnja je najmanje dvostruko veća u odnosu na prošlu godinu i ne možemo da primimo sve porudžbine”, kazao je Lukša, direktor i vlasnik firme “3 Topole”, koja snabdijeva brendove privatnih robnih marki francuskog maloprodajnog giganta Carrefour CARR.PA i nekoliko drugih evropskih supermarketa.

”Potrošači počinju da vode više računa o cijenama”, kazao je on za Rojters. “Zbog inflacije žele da štede novac i traže jeftinije alternative, a privatne robne marke djeluju kao odgovor.”

Kesa od 85 grama Haribo Golden Bears-a na sajtu Carrefour-a u Poljskoj košta 3,49 zlota (0,73 dolara), dok paklo od 100 grama Carrefour Classic Zelki gumenih medvjeda, koje proizvodi “3 Topole”, košta 2,69 zlota.

Gregor Abel, direktor prodaje i marketinga u firmi Džozef Heler
Gregor Abel, direktor prodaje i marketinga u firmi Džozef Helerfoto: REUTERS

U Evropi prodaja privatnih robnih marki već čini veći dio kupovine namirnica nego u Sjevernoj Americi. Iz udruženja proizvođača privatnih robnih marki očekuje se da će prodaja rasti ove godine.

Mada se proizvođači sopstvenih robnih marki suočavaju s istim pritiscima troškova kao i konkurenti brendiranih proizvoda, oni se mogu osloniti na garantovanu potražnju od prodavaca koji određuju sadržaj proizvoda, kako je upakovano i koliko će koštati. Prodavci će takođe vjerovatnije progutati povećanje cijena proizvoda s privatnih marki jer su za njih isplativiji od brendiranih artikala.

”Privatne robne marke su jedan od načina koji će iskoristiti kako bi ubijedili kupce da nastave da dolaze kod njih umjesto da odu kod konkurencije”, kazao je Endrju Voker iz kompanije Kantar koja se bavi istraživanjem tržišta.

S druge strane, proizvođači brendiranih proizvoda suočavaju se sa sve težim pregovorima s prodavcima. Najveći britanski supermarket Tesco TSCO.L uklonio je proizvode Kraft Heinz KHC.O sa svojih polica ranije ove godine nakon što nije uspio da se oko cijena dogovori s proizvođačem.

Nijesam u potpunosti zadovoljan načinom na koji veliki međunarodni trgovci pričaju o inflaciji i kakve nam cijene donose. Ne možemo opravdati takve cijene da bi podržali njihovu profitabilnost

U junu je konsultantska kuća McKinsei & Co anketirala 5.000 kupaca u zapadnoj Evropi o njihovim kupovnim navikama. Otprilike 40 odsto ispitanika reklo je da je najveća promjena koju su nedavno napravili bila isprobavanje novih proizvoda privatnih marki.

Potrošači su sve više zadovoljni kvalitetom, ukusom, raznovrsnošću i inovacijama u proizvodima privatnih marki - i drže se toga, rekao je Angus Mekuat iz firme McKinsei.

Iza oznaka kao što su Tescoov “Finest” i Carrefourov “Simpl” stoje hiljade preduzeća koja proizvode hranu i robu u ime supermarketa. Ove firme su često male kompanije koje istovremeno opslužuju nekoliko prodavaca, od jeftinog Lidla do vrhunskih Vaitrose prodavnica Džona Luisa. Njihovi proizvodi se prodaju s popustom brendovima kompanija kao što su Kraft Heinz i Nestle NESN.S, koje troše mnogo više na inovacije proizvoda i marketing.

Porodična frima za proizvodnju sira Džozef Heler je u prošlih godinu dana zabilježila veliki rast prodaje u diskontnim radnjama Aldi i Lidl - koje uglavnom prodaju proizvode privatnih robnih marki.

”Aldi i Lidl apsolutno razbijaju sada”, kazao je za Rojters Gregor Abel, direktor prodaje i marketinga u formi Džozef Heler.

Dešava se da je sir privatnih robnih marki skoro duplo jeftiniji od brendiranih.

Zbog rasta cijena energenata, rekordne inflacije i očekivane recesije evropski kupci traže bolje ponude, kazali su trgovci.

”Sada se sve kreće ka jeftinijim rješenjima”, rekao je za britansku agenciju Manolis Giamniadakis, komercijalni menadžer Tsililisa, najvećeg grčkog proizvođača cipuro pića.

Iz švedskog lanca supermarketa Akfood i belgijskog diskonta Colruit rekli su za Rojters da su posljednjih mjeseci zabilježili veću potražnju za njihovim robnim markama.

Čak se i luksuznije radnje sve više oslanjaju na privatne robne marke.

”U posljednjih pola godine bilježimo veliki porast porudžbina od najvećih trgovaca u zemlji”, rekao je Nisim Nisim, direktor konfekcijske firme u Velikoj Britaniji, koja snabdijeva robne kuće kao što su “Harrods” i “John Lewis”.

Kompanija “Ahold”, koja u svom vlasništvu ima 20 maloprodajnih brendova, uključujući “Albert Heijn” u Holandiji i “Stop & Shop” u Sjedinjenim Državama, takođe bilježi porast potražnje za privatnim markama u svim svojim regionima, a naročito u Evropi.

Ova grupa se više oslanja na dobavljače privatnih robnih marki jer veliki brendovi naplaćuju previše, rekao je za Rojters izvršni direktor Frans Muler, navodeći “teške pregovore”.

”Nijesam u potpunosti zadovoljan načinom na koji veliki međunarodni trgovci pričaju o inflaciji i kakve nam cijene donose”, kazao je on. “Ne možemo opravdati takve cijene da bi podržali njihovu profitabilnost.”

Otprilike polovina Aholdovog poslovanja u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu je zasnovana na privatnim robnim markama, kao i skoro trećina poslovanja u SAD. Prodaja sopstvenih brendova je porasla “umjerenije” u Sjedinjenim Državama, ali Muler očekuje da će se rast ubrzati.

”Vidimo povećan udio privatnih robnih marki”, rekao je Muler. “To neće prestati.”

Bonus video: