Stroža pravila, ali ne i zabrana viza za Ruse

Pariz i Berlin se protive inicijativi da se odbiju ruski turisti nazivajući takav potez kontraproduktivnim

7882 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Njemačka i Francuska upozorile su juče protiv inicijative uvođenja evropske zabrane za izdavanje turističkih viza Rusima rekavši da bi taj potez bio kontraproduktivan, naglašavajući podjele unutar 27-članog bloka dok se šefovi diplomatija pripremaju da razgovaraju o toj mjeri.

Istočne i nordijske zemlje snažno podržavaju uvođenje zabrane, tvrdeći da je putovanje u EU privilegija, ne pravo, i da je dozvoljavanje Rusima da se zabavljaju na evropskim plažama u vrijeme kada njihova država napada Ukrajinu neprihvatljivo.

Kremlj je predloženu zabranu okarakterisao kao “iracionalnu”, dok Pariz i Berlin tvrde da šest mjeseci od početka rata, EU treba da izbjegava da kažnjava obične Ruse koji se možda i protive postupcima njihove vlade.

”Upozoravamo protiv dalekosežnih ograničenja naše vizne politike, kako bismo spriječili podsticanje ruskog narativa i nenamjerno izazvali ujedinjavanje oko zastave ili otuđivanje budućih generacija”, navele su Francuska i Njemačka u zajedničkom saopštenju.

Jedan EU diplomata je kazao da podjele oko ove teme znače da je dogovor na dvodnevnom ministarskom sastanku u Pragu malo vjerovatan.

Kao privremeni kompromis ministri bi se mogli načelno dogovoriti o suspenziji sporazuma o viznim olakšicama, što bi značilo da Rusi budu suočeni s dužom procedurom i da moraju da plate 80 eura umjesto 35 za svoju vizu za EU.

To možda neće biti dovoljno za zemlje koje traže zabranu, naročito za one koje se graniče s Rusijom od kojih su pojedine već prestale da izdaju vize ruskim državljanima.

”Nadam se da ćemo moći da dogovorimo zajedničko evropsko rješenje koje će omogućiti da značajno ograničimo priliv turista iz Rusije u Evropu”, naveo je litvanski ministar inostranih poslova Gabrielius Landsbergis. “Ukoliko svih 27 država ne uspije da postigne dogovor, moguće je da ćemo tražiti regionalno rješenje za države koje su najpogođenije prilivom ruskih turista.”

Estonija je već zatvorila svoje granice za preko 50 000 Rusa kojima je prethodno izdala vize, i postala prva EU država koja je to učinila.

”Provocira me kada vidim ruske muškarce na evropskim plažama na jugu Evrope dok istovremeno ukrajinski muškarci između 18 i 60 godina ne mogu da napuste svoju zemlju već moraju da se bore za slobodu”, kazao je danski šef diplomatije Jepe Kofod prošle nedjelje.

Bonus video: