Ne zna se hoće li Gorbačov imati državnu sahranu

Fondacija Gorbačov je saopštila da će komemoraciju organizovati služba za protokol Putinove administracije. “Nema informacija o tome da li se ovo smatra državnom sahranom ili ne”, saopšteno je

14105 pregleda 0 komentar(a)
Juče u Fondaciji Gorbačov, Foto: Rojters
Juče u Fondaciji Gorbačov, Foto: Rojters

Sahrana posljednjeg lidera Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, koji je umro u utorak, u Moskvi, u 92. godini, održaće se u subotu, objavile su ruske novinske agencije, pozivajući se na Gorbačovljevu kćerku i portparola njegove fondacije.

Komemorcija će se obaviti u čuvenoj Dvorani stubova u moskovskom Domu sindikata, objavile su agencije, na istom mjestu gdje je bilo izloženo tijelo Josifa Visarionoviča Staljina nakon njegove smrti 1953. godine.

Služba će biti otvorena za javnost i Gorbačov će zatim biti sahranjen na moskovskom centralnom groblju Novodevičje, rekao je Vladimir Poljakov, sekretar za medije Fondacije Gorbačov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Kremlj uskoro odlučiti da li će Gorbačov imati državnu sahranu.

Agencija RIA je kasnije citirala Pavela Palažčenka, šefa za odnose s medijima u Fondaciji Gorbačov, koji je rekao da će ceremoniju u Dvorani stubova organizovati služba za protokol Putinove administracije.

”Nema informacija o tome da li se ovo smatra državnom sahranom ili ne”, rekao je.

Skulptura Mihaila Gorbačova u Berlinu
Skulptura Mihaila Gorbačova u Berlinufoto: Reuters

Brojni ugledni političari, intelektualci, pjesnici i članovi kraljevske porodice sahranjeni su na groblju iz 16. vijeka. Među njima je i Boris Jeljcin, prvi predsjednik Rusije i Gorbačovljev politički rival.

Na njemu počiva i Gorbačovljeva supruga Raisa, koja je preminula 1999. godine. Jedini sovjetski lider koji počiva na Novodevičjem groblju je Nikita Hruščov, dok je većina sahranjena pored zidina Kremlja na Crvenom trgu.

Kada je Jeljcin umro 2007, sahranjen je uz najveće državne počasti. Njegov nasljednik Vladimir Putin je proglasio dan nacionalne žalosti.

Peskov je izjavio da će Kremlj kasnije saopštiti da li će Putin prisustvovati sahrani Gorbačova.

Kada je Jeljcin umro 2007, sahranjen je uz najveće državne počasti. Njegov nasljednik Vladimir Putin je proglasio dan nacionalne žalosti

Putin je ranije juče poslao telegram saučešća Gorbačovljevoj porodici. Kremlj je pozdravio pokojnog političara kao izvanrednog svjetskog državnika koji je pomogao okončanju Hladnog rata, ali koji je uveliko pogriješio u vezi s mogućnosti zbližavanja s “krvožednim Zapadom”.

Tokom šest burnih godina, između 1985. i 1991, Gorbačov je sklopio sporazume o oružju sa Sjedinjenim Državama i partnerstva sa zapadnim silama kako bi uklonio gvozdenu zavjesu koja je dijelila Evropu od Drugog svjetskog rata i doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke.A

Ali njegove unutrašnje reforme, koje su kombinovale ekonomsku i političku liberalizaciju, doprinijele su slabljenju Sovjetskog Saveza do tačke u kojoj se raspao, što je trenutak koji je Putin jednom nazvao “najvećom geopolitičkom katastrofom” 20. vijeka.

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je da je Gorbačov “čovjek izuzetne vizije” i, kao i drugi zapadni lideri, istakao slobode koje je uveo, a koje Putin stalno podriva.

Bonus video: