Nove optužbe odbjeglog mafijaškog bosa

Korkmaz Karača je kazao da kampanja linča koju vodi Sedat Peker škodi njegovom zdravlju

16983 pregleda 0 komentar(a)
Pekerovi snimci imaju milione pregleda, Foto: Rojters
Pekerovi snimci imaju milione pregleda, Foto: Rojters

Visoki funkcioner vladajuće stranke turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana dao je ostavku nakon niza optužbi koje je preko društvenih mreža iznio odbjegli mafijaški bos.

Osuđeni kriminalac Sedat Peker (51) postao je poznat 1990-ih kao mafijaš, a 2007. je osuđen na 14 godina zatvora za krivična djela, uključujući osnivanje i prevođenje kriminalne bande. Oslobođen je prije nekoliko godina. Turske vlasti su otvorile još jednu istragu protiv Pekera u aprilu prošle godine. Nedugo nakon toga, on je privukao milione gledalaca na Jutjubu i Tviteru kada je počeo da iznosi optužbe protiv Erdoganovog tima, od šverca droge do ubistva.

Vjeruje se da se Peker krije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a njegova raskošna imovina u Istanbulu je zaplijenjena prošle nedjelje. On otvoreno priznaje da je mafijaški bos i kaže da u svom telefonu ima pohranjene inkriminišuće dokaze protiv zvaničnika koji su navodno povezani s turskim podzemljem.

U najnovijim objavama na Tviteru prošlog vikenda, optužio je niz zvaničnika da traže mito od kompanija koje trguju na berzi. Jedna od njih se odnosila na Korkmaza Karaču, visokog funkcionera Erdoganove AKP i člana predsjedničkog odbora za ekonomsku politiku, objavio je AFP.

Pekerova popularnost dijelom proističe iz njegovih govorničkih vještina i priznanja da je kriv za iste one zločine za koje optužuje vladu da je umiješana

Karača je na Tviteru objavio da "trenutna kampanja linča nemoralnih trolova na društvenim mrežama" narušava njegovo zdravlje i uništava njegov porodični život. "Ovaj linč, koji je stigao do moje prelijepe kćerke i supruge, ponovo je postao prijetnja po moje zdravlje. Iz ovih razloga, podnosim ostavku na svoju funkciju", rekao je kasno u utorak.

On je odbacio optužbe i rekao da se nikad nije sastao s osobama koje je pomenuo Peker.

Drugi Erdoganov saveznik koji se pominje u Pekerovim objavama dao je ostavku prošle nedjelje.

"Gardijan" piše da Pekerova popularnost dijelom proističe iz njegovih govorničkih vještina i priznanja da je kriv za iste one zločine za koje optužuje vladu da je umiješana.

Njegove optužbe pojačavaju percepciju o rasipništvu i korupciji vlade u drugoj deceniji Erdoganove vladavine, ističe "Gardijan".

Erdogan je došao na vlast obećavajući da će iskorijeniti korupciju koja je ukaljala imidž uzastopnih sekularnih vlada 1980-ih i 1990-ih. Međutim, ankete pokazuju da javnost sumnja u iste loše navike Erdoganove stranke s islamskim korijenima uoči parlamentarnih izbora sljedeće godine.

Glavne opozicione stranke u Turskoj zatražile su formalnu istragu povodom najnovijih Pekerovih optužbi.

Bonus video: