Timošenko objavio sliku: Ukrajinska zastava iznad sela u Hersonskoj oblasti

Ruska invazija na Ukrajinu - 193. dan

35146 pregleda 46 komentar(a)
Slika koju je objavio Timošenko, Foto: https://www.facebook.com/kirill.timoshenko
Slika koju je objavio Timošenko, Foto: https://www.facebook.com/kirill.timoshenko
Ažurirano: 04.09.2022. 22:15h
Završeno
21:42h

Viši pomoćnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog danas je objavio sliku vojnika koji podižu ukrajinsku zastavu iznad sela koje je označio da se nalazi u južnom regionu na koji Kijev cilja u novoj kontraofanzivi, prenosi Rojters.

"Visokopillia. Hersonska oblast. Ukrajina. Danas", napisao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika, u objavi na Fejsbuku pored fotografije trojice vojnika na krovovima, od kojih jedan pričvršćuje ukrajinsku zastavu na stub.

Zauzimanje sela označilo bi opipljiv teritorijalni dobitak u kontraofanzivi koja je počela prošle nedjelje i cilja na jug zemlje, navodi Rojters.

Glavni fokus novih vojnih napora je oblast Herson, koju su ruske snage zauzele na početku sukoba.

Herson se nalazi sjeverno od poluostrva Krim, koje je Moskva izvršila invaziju i anektirala u februaru i martu 2014.

20:13h

Trinaest brodova koji prevoze više od 280.000 tona žitarica i poljoprivrednih proizvoda napustili su luku u Odesi, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture.

Ministarstvo je dodalo da je to najveća pojedinačna pošiljka proizvoda koja je napustila Ukrajinu od kada je ta zemlja 22. jula posredovala u izvoznom sporazumu sa Rusijom, UN i Turskom, piše Gardijan.

Do sada je 86 brodova napustilo Ukrajinu, a žito je od 1. avgusta stiglo u 19 zemalja.

17:01h

Agencija Rojters objavila je fotografije uništena kancelarije u Mikolajivu i spašavanja mačeta iz požara izazvanog napadom u Harkovu.

Rojters je objavio i slike na kojima se vidi kako Ukrajinci u Lavovu prave kamuflažne mreže za ukrajinsku vojsku.

Izmjena: 20:21h
16:13h

Rusija želi da uništi normalan život svakog evropskog građanina, rekao je ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

"(Rusija) pokušava napasti siromaštvom i političkim haosom tamo gdje još ne može napasti projektilima", rekao je Zelenski u svom redovnom obraćanju 4. septembra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Govorio je nekoliko sati nakon što je Rusija izvijestila da se njen glavni gasovod prema Evropi neće ponovno aktivirati kako je planirano.

Zelenski je zatražio od Brisela da hitno prebaci narednu tranšu makrofinansijske pomoći Ukrajini.

U telefonskom razgovoru s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Zelenski je istakao da je "neophodno pripremiti osmu rundu sankcija protiv Rusije, uključujući zabranu viznog režima za ruske državljane".

On je objavio na Tviteru da su "koordinisali korake za ograničenje pristupa profitu Rusije od prodaje nafte i gasa".

Nešto ranije je ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio da Kijev očekuje da dobije pet milijardi eura makrofinansijske pomoći od EU naredne sedmice radi podrške privredi i vojsci.

Evropa optužuje Rusiju da koristi svoje zalihe gasa za ucjenjivanje usred ukrajinskog sukoba, što Moskva poriče.

Cijene energije su skočile otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, a oskudne zalihe mogle bi još više povećati troškove.

Sve je veći strah da porodice u EU ove zime neće moći priuštiti troškove grijanja.

Vlade širom Starog kontinenta razmatraju koje mjere preduzeti za ublažavanje krize.

Njemačka, jedna od zemalja koje su najviše pogođene ruskim prekidom snabdijevanja, najavila je 4. septembra paket pomoći od 65 milijardi eura.

Kancelar Olaf Šolz rekao je da Rusija više nije pouzdan energetski partner.

Zastoj s Rusijom prisilio je zemlje da popune vlastite zalihe gasa, pri čemu su njemačke zalihe porasle s manje od polovine u junu na 84 posto 4. septembra.

Evropa se pokušava odvojiti od ruske energije u nastojanju da smanji sposobnost Moskve da finansira rat.

Ruska državna energetska kompanija Gasprom objavila je 2. septembra da bi gasovod Sjeverni tok 1 mogao biti zatvoren na neodređeno vrijeme.

Naftovod, koji vodi do Njemačke, bio je zatvoren tri dana zbog onoga što je Gasprom opisao kao radove na održavanju i trebao je biti ponovno otvoren.

Izmjena: 21:45h
15:58h

Dostava humanitarne pomoći u okupirani grad Energodar je blokirana, rekao je njegov gradonačelnik Dimtro Orlov, prenosi Gardijan.

Orlov je u postu na Telegramu naveo da se kamioni vraćaju drugi dan zaredom i da Rusi "čine sve da blokiraju grad od cijelog civilizovanog svijeta".

On je rekao da pošiljka uključuje pelene, higijenske komplete i hranu za ugrožene porodice. Isporuka je takođe uključivala više od 1.000 kvadratnih metara zaštitnog materijala za prozore koji su eksplodirali tokom granatiranja.

Kako je naveo "glavni argument" na prvom ruskom punktu na koji su došli bio da "Energodaru ništa ne treba, da lokalni stanovnici imaju sve, pa čak i više nego što je potrebno".

15:57h

Ruske snage su tokom prethodne noći pogodile više stambenih ciljeva u južnom dijelu Ukrajine, rekao je Vitalij Kim, guverner Mikolajiva (Nikolajev).

Opasnost, mine: Detalj iz Mikolajiva (Nikolajeva)
Opasnost, mine: Detalj iz Mikolajiva (Nikolajeva)foto: Reuters

On je na Telegram nalogu rekao da je rusko granatiranje oštetilo kuće, tri bolnice, dva obrazovna objekta, hotel i muzej u toj oblasti.

Istakao je da je Mikolajiv tokom noći od subote do jutros bio podvrgnut "masovnoj raketnoj paljbi", pri čemu su oštećene mnoge opštinske zgrade i do sada je prijavljeno da je jedna osoba povrijeđena.

Izmjena: 16:26h
15:55h

Rat u Ukrajini broji 193. dan. Šta se dešavalo juče na istoku Evrope pogledajte OVDJE.

Bonus video: