"Nuklearna elektrana Zaporožje isključena sa elektrodistribucione mreže, dalekovod Dnjeprovskaja je pogođen"

Ruska invazija na Ukrajinu - 192. dan

32184 pregleda 11 komentar(a)
Nuklearna elektrana Zoporožje, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana Zoporožje, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2022. 22:48h
Završeno
22:15h

Rat ima veliki uticaj na privrede država saveznica Ukrajine, ali „dok Britanci broje penije, mi brojimo mrtve", rekla je Olena Zelenska, supruga predsjednika te države.

Povezani članci

03. Septembar 2022.

Zelenska: Dok Britanci broje penije, mi brojimo mrtve

16:43h

Najveća nuklearna elektrana u Evropi Zaporožje još jednom je isključena sa elektrodistribucione mreže nakon što je pretrpila oštećenja usljed granatiranja, saopštile su danas lokalne proruske vlasti grada Energodara.

"Dalekovod Dnjeprovskaja je ponovo pogođen. Nuklearna elektrana sada radi taman toliko da ispuni svoje potrebe", naveo je na Telegramu član regionalne administracije Vladimir Rogov, dodajući da su granate pogodile oblast između dva reaktora, prenosi AP.

Vojno-civilna administracija Energodara poručila je da je obustavljeno snabdijevanje strujom na teritoriji koju kontroliše Ukrajina.

Lokalna ruska administracija je u petak uveče saopštila da je nuklearka bila pod udarom skoro dva sata i da su je napali Ukrajinci.

Kijev i ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom nijesu komentarisali te optužbe.

Nukelarka Zaporožje bila je isključena i u avgustu sa elektrodistribucione mreže.

13:04h

Ukrajinske snage pokušale su da zauzmu Nuklearnu elektranu Zaporožje u napadu u petak veče, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Rojters.

Dodaju da su ukrajinske pomorske snage sa više od 250 vojnika pokušale da se spuste na obalu jezera u blizini nuklearne elektrane na jugu Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Rusije navodi i da su njene snage osujetile napad koristeći vojne helikoptere i borbene avione.

Rojters dodaje da nije uspio da provjeri ovaj izvještaj.

11:45h

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da će Kijev odrediti kraj rata kada završi "oslobađanje svojih teritorija" i kada od Rusije dobije naknadu ratne štete.

Podoljak je to napisao na Tviteru, a prenosi Gardijan.

"Zvaničnici Rusije ponavljaju čudnu mantru: 'Specijalna vojna operacija će biti završena na vrijeme, a Zapad odlaže njen završetak'. Izgleda da ništa nisu razumjeli. Ukrajina će odrediti kraj rata oslobađanjem svojih teritorija. Kao i iznos plaćanja reparacija", napisao je Podoljak.

11:03h

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko rekao je da je Rusija preko noći ovaj region napala raketama i teškom artiljerijom, prenosi Kijev Independent.

Rezničenko je takođe rekao da je ukrajinska vojska oborila svih pet projektila usmjerenih na grad Dnjepar i da su ostaci izazvali nekoliko požara.

11:02h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 192. dan. Šta se dešavalo juče pročitajte OVDJE

Bonus video: