Gasprom: Sjeverni tok 1 zatvoren dok Simens ne popravi turbinu

Simens, koji je radio na održavanju turbina Sjevernog toka 1, naveo je da uzroke curenja nafte može eliminisati samo specijalizovana kompanija za popravke

3100 pregleda 0 komentar(a)
Gasprom, Foto: Reuters
Gasprom, Foto: Reuters

Snabdijevanje gasovodom Sjeverni tok 1 neće biti obnovljeno sve dok Simens enerdži ne popravi turbinu, saopštili su predstavnici Gasproma.

"Trebalo bi da pitate Simens, oni prvo treba da poprave opremu", rekao je Rojtersu zamjenik izvršnog direktora Gasproma, Vitalij Markelov, na pitanje kada bi gas ponovo mogao da poteče Sjevernim tokom 1.

Gasprom je u petak naveo da je otkriveno curenje motornog ulja u jedinoj turbini stanice Portovaja koja je još radila i prekinuo snabdijevanje prirodnim gasom dok se kvar ne otkloni, prenosi Tanjug.

Simens, koji je radio na održavanju turbina Sjevernog toka 1, naveo je da uzroke curenja nafte može eliminisati samo specijalizovana kompanija za popravke.

Gasprom je saopštio da je dobio zvanično upozorenje od ruskih vlasti da pasivizirana kompresorska stanica Portovaja, koja bi trebalo da potiskuje gas ka Njemačkoj kroz gasovod Sjeverni tok 1, više ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve.

Bonus video: