Izvještaj IAEA o Zaporožju: Hitnim mjerama spriječiti nuklearnu nesreću

Ruska invazija na Ukrajinu - 195. dan

32720 pregleda 19 komentar(a)
Ukrajinska vojska tokom borbi sa ruskim snagama, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska tokom borbi sa ruskim snagama, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2022. 21:40h
Završeno
17:43h

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) objavila je izvještaj o nuklearnoj elektrani Zaporožje, javlja Rojters.

IAEA je u izvještaju istakla da postoji hitna potreba za uvođenjem "privremenih mjera" kako bi se spriječila nuklearna nesreća koja bi proistekla fizičkim oštećenjem nuklearne elektrane Zaporožje.

Navela je da je spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do hitnog uspostavljanja nuklearne bezbjednosne zone u Zaporožju, te naglasila da je veoma zabrinuta zbog situacije u nuklearki.

IAEA je saopštila da je njen tim uočio štetu učinjenu na različitim lokacijama, od kojih su neke bile u blizini zgrade reaktora.

U izvještaju je preporučeno da se poboljšaju uslovi u kojima ukrajinsko osoblje radi u nuklearnoj elektrani.

Ukrajinsko osoblje je pod stalnim velikim stresom i pritiskom, posebno jer je na raspolaganju ograničen broj ljudi, saopštila je IAEA i dodala da to nije održivo i da bi moglo dovesti do povećane ljudske greške koje bi mogle da imaju uticaj na nuklearnu bezbjednost.

Čelnik IAEA Rafael Grosi i tim eksperata prošle nedjelje posjetili su nuklearku. U postrojenju su ostala dva stručnjaka IAEA kao posmatrači.

17:43h

"Gasprom" i Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) potpisali su sporazum o prelaskusa dolara na juane i rublje za plaćanje isporuke ruskog gasa Kini, saopštila je ruska naftna kompanija.

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da je omogućavanje plaćanja u ruskim rubljama i kineskim juanima od "obostrane koristi" za Gasprom i CNPC, prenosi Rojters.

12:56h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina ispalila 20 artiljerijskih granata na grad Energodar i oblast oko nuklearne elektrane Zaporožje tokom posljednja 24 sata.

Kako prenosi Rojters tri granate su pale na teritoriju nuklearne elektrane, uključujući i jednu koja je eksplodirala u blizini Bloka broj 2.

Nivoi radijacije na toj lokaciji, gdje se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, ostali su normalni.

Rojters dodaje nije mogao da provjeri izvještaje.

10:24h

Visoki savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič napisao je na Telegramu da se kontraofanziva Ukrajine proširila na istok i jugoistok zemlje.

"Kontraofanzivne akcije Oružanih snaga Ukrajine odvijaju ne samo na jugu Ukrajine, već i na istoku i jugoistoku. Od početka operacije oslobađanja juga Ukrajine, naša vojska je oslobodila nekoliko naselja na zapadnoj obali Dnjepra", naveo je Arestovič, a prenosi Gardijan.

Arestovič tvrdi da su ruske snage na desnoj obali Dnjepra u "operativnom okruženju", a predviđa da će za mjesec njihova pozicija biti "izuzetno teška".

09:50h

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine saopštila je da je od početka ruske invazije 24. februara stradalo najmanje 382 djece, a da ih je povrijeđeno više od 741.

Kako se navodi, očekuje se da će brojevi biti veći, jer ne uključuju žrtve na teritorijama koje je okupirala Rusija ili u blizini linije fronta.

09:46h

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov objavio je da su dva muškarca (starosti 39 i 52 godine) ubijena tokom ruskog granatiranja stambenih zgrada u Zoločivu, prenosi Kijev Independent.

09:45h

Tokom noći Rusija je granatirala Krivi Rog i Nikopolj, saopštile su lokalne vlasti, a prenosi Kijev Independent.

09:44h

Počeo je 195. dan rata u Ukrajini - šta se dešavalo juče pročitajte OVDJE.

Bonus video: