Energoatom: Isključen posljednji reaktor u nuklearki Zaporožje

Ruska invazija na Ukrajinu - 194. dan

34597 pregleda 38 komentar(a)
Pripadnici ukrajinskih snaga, Foto: Reuters
Pripadnici ukrajinskih snaga, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2022. 21:02h
Završeno
21:00h

Ruski gasni gigant Gasprom saopštio je da je dobio zvanično upozorenje od ruskih vlasti da pasivizirana kompresorska stanica Portovaja, koja bi trebalo da potiskuje gas ka Njemačkoj kroz gasovod Sjeverni tok 1, više ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve.

Gasprom je u petak naveo da je otkriveno curenje motornog ulja u jedinoj turbini stanice Portovaja koja je još radila, te da će prekinuti snabdijevanje prirodnim gasom dok se kvar ne otkloni, prenosi Rojters.

"Simens enerdži", koji je radio na održavanju turbina Sjevernog toka 1, naveo je da uzroke curenja nafte može eliminisati samo specijalizovana kompanija za popravke.

20:58h

Evropska komisija i Ukrajina potpisale su danas u Briselu dogovor o 500 miliona eura pomoći koja će biti utrošena na stanovanje i obrazovanje raseljenih, kao i na poljoprivredu Ukrajine koja je u ratu.

Povezani članci

05. Septembar 2022.

Pomoć EU od 500 miliona eura za Ukrajinu

19:11h

Francuska i Njemačka su se složile da pomognu jedna drugoj u suočavanju sa energetskom krizom koja je proistekla iz rata u Ukrajini, izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Francuska će biti spremna da Njemačkoj obezbijedi gas, dok je Njemačka pristala da šalje struju Francuskoj ako bude potrebno, rekao je Makron na konferenciji za novinare poslije telefonskog razgovora sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

"Njemačkoj je potreban naš gas, a nama je potrebna struja iz ostatka Evrope, posebno Njemačke", rekao je Makron, a prenosi Rojters.

On je rekao da Francuska želi da razvija sve energetske interkonekcije koje imaju smisla, ali da ne vidi potrebu za izgradnjom dodatnih kapaciteta gasovoda između Španije i Francuske.

Makron je rekao da je posljednjih nedjelja postojeći kapacitet gasovoda Španija-Francuska radio samo sa polovinom svog kapaciteta i da je gas uglavnom bio usmjeren prema Španiji.

18:19h

Vodeće ruske nezavisne novine Novaja gazeta izgubile su medijsku licencu na osnovu odluke suda u Moskvi koji je podržao predlog vlasti da se tim novinama onemogući izlaženje.

Povezani članci

05. Septembar 2022.

Vodeće ruske nezavisne novine izgubile medijsku licencu

18:11h

Ukrajina može da zamijeni cijeli kapacitet gasovoda Sjeverni tok 1 kroz Sudžu, jedinu tranzitnu tačku sa Rusijom, rekao je direktor ukrajinskog preduzeća za transport gasa Sergij Makogon.

"Oni ne koriste cjelokupan kapacitet Sudže. Iako dnevno može da se upumpa 77 miliona kubnih metara, oni upumpavaju samo 41 milion", rekao je Makogon, kako prenosi Rojters.

Gasprom je prošle nedjelje potpuno obustavio isporuku gasa kroz Sjeverni tok 1, pošto je tokom redovnog servisiranja gasovoda utvrđeno da je došlo do curenja ulja na jedinoj radnoj jedinici u blizini Sankt Peterburga.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je danas da treba kriviti zapadne sankcije za potpuno zatvaranje gasovoda Sjeverni tok 1, koji se proteže između Rusije i Njemačke.

18:09h

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj obećao je stalnu podršku bloka Kijevu, bez obzira na "kakvu god prijetnju, kakva god ucjena" mogla da dolazi iz Rusije.

Dodao je i da će EU regulisati priliv ruskih građana koji dolaze u zemlje evropskog bloka, ali da ne može u potpunosti da se izoluje od Rusa.

Povezani članci

05. Septembar 2022.

Borelj: EU ne može u potpunosti da se izoluje od Rusa

17:25h

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da je od imperativnog značaja očuvanje bezbjednosti nuklearnih elektrana u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je danas u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim razgovarao o situaciji u nuklearnoj elektrani u Zaporožju koja je u rukama ruskih snaga, a čiji je posljednji operativni reaktor danas isključen iz mreže.

Francuski predsjednik je podsjetio na "imperativnu potrebu očuvanja bezbjednosti i bezbjednosti nuklearnih instalacija, a to se jedino može postići povlačenjem ruskih snaga", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

"Makron je takođe potvrdio svoju odlučnost da se poštuje ukrajinski suverenitet nad centralom", dodalo je francusko predsjedništvo i podsjetilo da je posljednji razgovor Makron-Zelenski bio 16. avgusta.

Najveća elektrana u Evropi je 25. avgusta prvi put u svojoj istoriji privremeno isključena sa ukrajinske mreže. To zabrinjava mnoge svjetske lidere, strahujući da će bombardovanje, za koje se dvije zaraćene strane, Ukrajina i Rusija, međusobno optužuju, izazvati veliku nuklearnu katastrofu.

Makron je tokom razgovora sa Zelenskim ponovio punu podršku Francuske Ukrajini kako bi se povratila njena najosnovnija prava, počevši od suvereniteta, bezbjednosti i teritorijalnog integriteta, dodaje se u saopštenju Jelisejske palate.

16:44h

Njemački regulator za energetiku je saopštio da je fino podesio smjernice za određivanje prioriteta snabdijevanja gasom tokom zime.

To podrazumijeva da bi čak i povlasćeni kupci morali da štede energiju u određenim situacijama, dok bi nepovlašćeni mogli da se kvalifikuju za prioritetno snabdijevanje ako je to od vitalnog značaja, piše rojters.

Navodi se da u tom slučaju domaćinstva ne bi imala pravo na gas koji se koristi za zagrijavanje privatnih bazena ili sauna.

S druge strane, kompanije koje proizvode lekove mogle bi imati prioritet, navodi njemački regulator.

16:43h

Ukrajinska kompanija "Energoatom" saopštila je da je usljed granatiranja posljednji reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, isključen sa mreže, prenosi Rojters.

16:43h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je da je o rezultatima misije IAEA u nuklearnoj elektrani u Zaporožju razgovarao sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Zelenski je na Tviteru naveo da je razgovor sa Makronom trajao više od sat i po.

"Rekao sam mu o situaciji na frontu i kursu ofanzive ruskoj agresiji. Koordinisali smo buduću odbrambenu podršku Francuske. Razmijenili smo procjene rezultata misije IAEA u Zaporožju", naveo je Zelenski na Tviteru.

16:42h

Papa Franjo rekao je da neće biti u mogućnosti da posjeti Moskvu i Kijev u skorije vrijeme, a neće prisustvovati ni skupu vjerskih lidera u Kazahstanu koji se održava od 13. do 15. septembra zbog problema sa koljenom, prenosi Rojters.

U razgovoru za CNN Portugal, poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da ne može da obavi posjetu Ukrajini i Rusiji pošto su mu zbog problema sa koljenom to savjetovali ljekari.

"Sada ne mogu da idem pošto je nakon putovanja u Kanadu došlo do poteškoća sa oporavkom koljena i doktor mi je zabranio put", naveo je papa.

Poručio je da vjeruje da samo uz dijalog može doći do napretka.

12:36h

Kiril Stremusov, zvaničnik kojeg je u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti postavila Rusija, rekao je da su planovi za referendum o pridruživanju Rusiji "pauzirani" zbog bezbjednosne situacije.

12:21h

Energoatom: U nuklearnoj eleketrani Zaporožje u funkciji je samo jedan od šest reaktora

12:16h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage te zemlje uništile jedan raketni sistem HIMARS koji u ukrajinskoj oblasti Harkov isporučile Sjedinjene Američke Države, javio je Interfaks, a prenosi Rojters.

Rojters dodaje da nije mogao odmah da provjeri taj izvještaj.

11:42h

Ukrajinske snage su saopštile danas da su uništile skladište municije i pontonski most i da su zauzele nekoliko lokaliteta u kontraofanzivi na jugu Ukrajine.

"Uništeno je neprijateljsko skladište municije u blizini mjesta Tomina Balka", zapadno od grada Hersona, kao i pontonski most kod sela Lvove i kontrolni centar ruske vojske na jugoistoku Hersona", navela je noćas Fejsbuku južna komanda ukrajinske vojske.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u nedjelju uveče najavio preuzimanje "dva lokaliteta na jugu" i jednog na istoku, ne navodeći koja su to mjesta.

Zvaničnik predsjedničke administracije Kirilo Timošenko rekao je da se ukrajinska zastava vijori u selu Visokopilja u sjevernoj Hersonskoj oblasti, koja je skoro u potpunosti u ruskim rukama.

Izmjena: 12:04h
11:23h

Cijene gasa u Evropi skočile su za čak 30 odsto u ponedjeljak nakon što je iz Rusije rečeno da će jedan od njenih glavnih gasovoda za snabdijevanje Evropom ostati zatvoren na neodređeno vrijeme.

10:40h

Očekuje se da će dva člana Misija Agencije za atomsku energiju (IAEA) ostati u ruskoj okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje "na trajnoj osnovi", saopštio je ukrajinski Energoatom, prenosi Rojters.

Dodaje se da su još četiri predstavnika te organizacije napustila teritoriju nuklearke.

Ukrajinsku elektranu Rusija je zauzela u martu, ali i dalje njome upravljaju ukrajinski inženjeri i snabdijevaju strujom ukrajinsku mrežu.

09:41h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u noćnom obraćanju da je postignut napredak u "oslobađanju svih ukrajinskih teritorija, cijelog ukrajinskog naroda" nakon početka kontraofanzive protiv Rusa na jugu, prenosi Gardijan.

"Oružane snage Ukrajine, naše obavještajne službe i specijalne službe već preduzimaju neophodne korake za to oslobođenje", rekao je Zelenski u govoru objavljenom na Fejsbuku.

Kaže da se ti koraci mogu čuti.

"I svi vide da su okupatori već počeli da bježe sa Krima. To je pravi izbor za sve njih", dodao je Zelenski.

09:40h

Počeo je 194. dan rata u Ukrajini - šta se dešavalo juče pogledajte OVDJE.

Bonus video: