IAEA utvrdila štetu, ali ne imenuje krivca

Međunarodna atomska agencija za energiju, nakon obilaska kompleksa Zaporožje, preporučuje uspostavljanje bezbjedne zone u oblasti u kojoj se nalazi nuklearna elektrana

7387 pregleda 1 komentar(a)
Rafael Grosi objašnjava podatke dok razgovara sa novinarima po povratku iz Ukrajine, Foto: Rojters
Rafael Grosi objašnjava podatke dok razgovara sa novinarima po povratku iz Ukrajine, Foto: Rojters

Međunarodna atomska agencija za energiju (IAEA) pozvala je juče na obustavu sukoba u bezbjednosnoj zoni oko najveće evropske nuklearne elektrane, navodeći da su njihovi eksperti zatekli obimnu štetu u kompleksu koji se nalazi na liniji fronta u ukrajinskom ratu.

U dugoočekivanom izvještaju nije naveden krivac za štetu na elektrani Zaporožje, za koju se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju. Međutim, navodi se da ukoliko napadi ne prestanu postoji rizik od izbijanja katastrofe.

Zaposleni u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom posjete delegacije IAEA
Zaposleni u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom posjete delegacije IAEAfoto: REUTERS

Postrojenje, koje je Rusija zauzela na samom početku invazije, pod kontrolom je ruskih snaga ali njime upravljaju ukrajinski tehničari. Nalazi se na liniji fronta na jednoj strani obale velikog basena, koja je pod kontrolom ruskih snaga, dok se ukrajinske pozicije nalaze na drugoj obali.

"Mada aktuelno raketiranje još nije izazvalo vanredno nuklearno stanje, ono nastavlja da predstavlja konstantnu prijetnju za nuklearnu bezbjednost i sigurnost sa potencijalnim uticajem na ključne bezbjednosne funkcije koji može dovesti do radioloških posljedica velikog bezbjednosnog značaja", naveli su eksperti IAEA.

"Ukrajinsko osoblje koje radi u elektrani pod ruskom vojnom okupacijom je pod konstantnim stresom i pritiskom... To nije održivo i može dovesti do ljudske greške sa posljedicama za nuklearnu bezbjednost", navodi se u izvještaju IAEA

"IAEA preporučuje da granatiranje postrojenja i okolne oblasti smjesta prestane kako bi se izbjegla dalja šteta na elektrani i drugim postrojenjima, u cilju bezbjednosti osoblja i očuvanja fizičkog integriteta neophodno za bezbjedno funkcionisanje. To zahtijeva dogovor svih relevantnih strana za uspostavljanje nuklearne sigurnosti i bezbjedne zaštitne zone".

Insperktori su naveli da su zatekli ruske vojnike i opremu u elektrani, uključujući vojna vozila parkirana u salama za turbine. Moskva odbacuje optužbe da koristi elektranu kao štit za njene snage, ali tvrdi da vojnici čuvaju postrojenje.

"Ukrajinsko osoblje koje radi u elektrani pod ruskom vojnom okupacijom je pod konstantnim stresom i pritiskom, naročito ako se ima u vidu ograničeni broj dostupnog osoblja", navodi se u izvještaju IAEA. "To nije održivo i može dovesti do ljudske greške sa posljedicama za nuklearnu bezbjednost".

IAEA inspektori na čelu sa direktorom agencije, Rafaelom Grosijem, prkosili su raketnim napadima kako bi prešli liniju fronta i došli do Zaporožja prošle nedjelje. Dvoje ekseprata je ostalo u elektrani u cilju dugoročnog prisustva, navodi Rojters.

Ranije juče, eksplozije su odjeknule i struja je nestala u gradu Enerhodaru, nedaleko od elektrane, kazao je ukrajinski gradonačelnik Dmitro Orlov.

Moskva je ponovila optužbe da ukrajinske snage granatiraju elektranu. Kijev sa druge strane tvrdi da Rusija inscenira takve incidente kako bi podrila međunarodnu podršku Ukrajini i kao mogući uvod za skidanje elektrane sa ukrajinske strujne mreže i krađe njene proizvodnje.

Rusija je do sada odbacivala međunarodne apele da povuče svoje snage iz postrojenja i demilitarizuje oblast.

U izvještaju IAEA pobrojane su oblasti unutar kompleksa elektrane koje su oštećene, uključujući zgradu u kojoj se nalazi nuklearno gorivo, postrojenje za skladištenje radioaktivnog otpada i zgradu u kojoj se nalazi sistem za uzbunu. Navodi se da je elektrana u nekoliko navrata bila isključena sa mreže za snabdijevanje strujom koja je ključna za bezbjedno funkcionisanje, i poziva na okončanje svih vojnih aktivnosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je upozorio na "radijacionu katastrofu" u elektrani i kazao da ruski raketni napadi pokazuju da Moskvu "ne zanima šta će IAEA reći".

Ruska diplomatska misija u Beču, gdje je sjedište IAEA, saopštila je da su ukrajinske rakete pale u blizini postrojenja za skladištenje nuklearnog goriva, čvrstog radioaktivnog otpada i blizu trafostanica. Objavili su fotografije kako bi potkrijepili svoje tvrdnje. Rojters nije mogao od nezavisnih izvora da potvrdi tvrdnju nijedne strane.

Bonus video: