Neprijatan susret Putina i Gerasimova

Ruski predsjednik i načelnik generalštaba prema pisanju medija gotovo da nijesu razmijenili ni riječ dok nije došao ministar odbrane Sergej Šojgu

24038 pregleda 24 komentar(a)
Putin, Šojgu i Gerasimov nadgledaju ratne vježbe Vostok-2022 (Istok-2022), Foto: Rojters
Putin, Šojgu i Gerasimov nadgledaju ratne vježbe Vostok-2022 (Istok-2022), Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin prikazan je juče u neprijatnom susretu sa načelnikom generalštaba dok je nadgledao vojne vježbe na ruskom Dalekom istoku, hiljadu milja daleko od rata u Ukrajini.

Vojna novinska služba "Zvezda" objavila je snimak Putin i načelnik generalštaba Valerija Gerasimova kako ulaze u posmatračku kabinu, sjedeći na distanci jedan od drugog uz neprijatnu tišinu i čekajući da im se pridruži ministar odbrane Sergej Šojgu.

Gerasimov je gladio kosu i pregledao papire, a Putin je posmatrao kroz dvogled, i u jednom trenutku je samo klimnuo glavom na generalov komentar.

Njihov govor tijela izazvao je tumačenja političkih i vojnih analitičara na društevnim mrežama.

"Putin očigledno čak ne želi ni da razgovara sa komandantom ruskih oružanih snaga", napisao je bivši švedski premijer Karl Bilt na Tviteru.

Na drugom snimku atmosfera djeluje opuštenije jer su prikazani Putin i Šojgu kako razmjenjuju šale dok Gerasimov razgovara preko telefona.

Vostok 2022
foto: REUTERS

Gerasimov gotovo da se nije pojavljivao u javnosti tokom 195 dana ruskog rata u Ukrajini, što je podstaklo spekulacije o njegovoj poziciji kod Putina a povremeno čak i o njegovom zdravlju.

Nakon osvajanje skoro petine teritorije Ukrajine, Rusija je bila primorana na stagnaciju pretrpivši žestoke gubitke u ljudstvu i opremi.

Organizovanjem "Vostok" ratnih vježbi, koje se održavaju svakih četiri godine, Putin očigledno želi da pošalje poruku da je ruska vojska u stanju da sprovodi i druge redovne aktivnosti uprkos ratu.

Međutim, ministarstvo odbrane je saopštilo da vježbe koje su počele 1. septembra uključuju samo 50 000 vojnika, što je tek djelić od 300 000 koliko ih je učestvovalo 2018. Zapadni vojni analitičari tvrde da su obje cifre pretjerane.

Manevri uključuju snage iz Indije i Kine, navodi Rojters.

U utorak ministarstvo odbrane je objavilo snimak pomorskog dijela vježbi, na kojima je prikazana ruska Pacifička flota kako vježba lansiranje Kalibr projektila za koje tvrdi da su uspješno pogodile meru udaljenu preko 300 kilometara.

U ponedjeljak, ruski i kineski borbeni brodovi vježbali su odbijanje neprijateljskog vazdušnog napada koristeći protivavazdušne artiljerijske sisteme.

Prošle nedelje ratni brodovi dvije zemlje izvršili su protivbrodske, protivvazdušne i protivpodmorničke odbrambene zadatke u Japanskom moru, saopštilo je ministarstvo.

Putin i kineski lider Si Đinping proglasili su u februaru partnerstvo "bez granica", uz obećanje da će bliže sarađivati protiv zapada.

Rusija je najveći snabdjevač vojne opreme Indiji, koja se pridružila vježbama uprkos tome što su SAD saopštile da ih brine svaka zemlja koja u ovom trenutku održava takve manevre sa Rusijom.

Moskva je saopštila da u vojnim vježbama učestvuju i vojni kontigenti i posmatrači iz Alžira, Laosa, Mongolije, Nikaragve, Sirije i šest bivših sovjetskih republika.

Bonus video: