EU otežala Rusima ulazak u blok

Ničim izazvanim i neopravdanim ratom agresije, Rusija je izdala povjerenje i pogazila fundamentalne vrijednosti naše međunarodne zajednice, saopštio je Savjet EU

10403 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Putovanje u Evropsku uniju će od ponedjeljka biti teže i skuplje za Ruse nakon što je taj blok formalno podržao ukidanje sporazuma o viznim olakšicama zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Savjet EU je juče usvojio odluku da od 12. septembra suspenduje vizni sporazum koji je bio na snazi od 2007. godine, prenio je Rojters.

Sporazum o viznim olakšicama omogućava privilegovan pristup EU za građane partnera od povjerenja.

”Ničim izazvanim i neopravdanim ratom agresije, uključujući neselektivne napade na civile, Rusija je izdala to povjerenje i pogazila fundamentalne vrijednosti naše međunarodne zajednice”, saopštio je Savjet.

Rojters piše da će taj potez rezultovati poskupljenjem takse za obradu vize sa 35 eura na 80 eura, zahtjevom za podnošenje dodatnih dokumenata, povećanim vremenom obrade i strožim pavilima za obezbjeđenje viza za više ulazaka.

Rusija je u četvrtak saopštila da će se osvetiti zbog ograničenja, ali da se neće zatvoriti za EU.

Ministri spoljnih poslova EU dogovorili su se prošle nedjelje da suspenduju sporazum o vizama, ali nisu podržali zabranu viza za Ruse na nivou EU, što je tražila Ukrajina i nekoliko članica bloka.

Više od milion Rusa je ušlo u EU preko kopnenih granica otkad je Moskva napala Ukrajinu u februaru, većina preko Finske i Estonije, saopštila je granična agencija EU.

Članice EU Estonija, Letonija i Litvanija su se, međutim, dogovorile da od sredine septembra zabrane ulazak ruskim građanima koji putuju iz Rusije ili Bjelorusije, uz neke izuzetke, poput diplomata i vozača kamiona.

Direktni letovi između Rusije i EU su otkazani na početku sukoba, čime je ograničena mogućnost Rusa da ulaze u uniju.

Bonus video: