Simson: Bez dogovora o ograničenju cijene ruskog gasa

Češki ministar industrije i trgovine naveo je da ministri energetike Evropske unije i Evropske komisije moraju brzo raditi i pronaći koordinirano rješenje za smanjenje visokih cijena energije što je prije moguće

3511 pregleda 6 komentar(a)
Kadri Simson, Foto: REUTERS
Kadri Simson, Foto: REUTERS

Ministri energetike Evropske unije (EU) nijesu se dogovorili o ograničenju cijene ruskog gasa, saopštila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Ona je kazala da će naredne sedmice Evropska komisija (EK) predstaviti nove predloge za borbu protiv energetske krize.

"Još ništa nije odlučeno. Vjerujem da ćemo imati naporan vikend i prve dane naredne sedmice prije nego što konačni paket bude spreman", rekla je Simson.

Devet članica EU bilo je protiv ograničenja cijene ili su bile rezervisane u vezi sa tim predlogom, prenosi SEEbiz.

Prema riječima Simson, nekoliko ministara je zatražilo od EK analizu mogućih ograničenja cijena gasa koji EU uvozi iz drugih zemalja.

"Ako je svrha naše politike suprotstavljanje ruskim manipulacijama isporukama gasa Evropi, onda ima smisla ciljati samo na ruski gas", rekla je Simson.

Ona je dodala da u ovoj fazi ništa nije nemoguće i obećala da će se posebno organizovati tehnički sastanci sa zemljama koje su posebno zavisne od ruskog gasa.

Odgovarajući na pitanje što bi Brisel učinio da se uvede ograničenje cijene ruskog gasa i da Moskva potpuno obustavi njegove isporuke u EU, rekla je da niko ne garantuje da će se to dogoditi.

Simson je navela da bi ograničenje tečnog prirodnog plina (LNG), kojim EU pokušava da zamijeniti mnogo jeftiniji ruski gas iz gasovoda, moglo ugroziti sigurnost snabdijevanja.

Ranije je isto mišljenje izrazila i čelnica EK, Ursula von der Leyen, koja je napomenula da se, ako se uvedu ograničenja cijena LNG-a, tankeri s njim mogu jednostavno okrenuti i krenuti u suprotnom smjeru od Evrope.

Češki ministar industrije i trgovine, Josef Sikela, rekao je na istoj konferenciji za novinare da je gornja cijena gasa "bila najteži slučaj".

On je naveo da ministri energetike EU i EK moraju brzo raditi i pronaći koordinirano rješenje za smanjenje visokih cijena energije što je prije moguće.

Bonus video: