Operacija "Londonski most": Plan za period između kraljičine smrti i njene sahrane

Kraljica će biti sahranjena u memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI u dvorcu Vindzor

5969 pregleda 0 komentar(a)
Kraljica Elizabeta II, Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II, Foto: Reuters

Već duže vrijeme postoje planovi koji detaljno opisuju šta će se dogoditi poslije smrti kraljice Elizabete II. Protokol ima kodni naziv „Londonski most“.

Operacija „Londoski most" je detaljni 10-dnevni plan za period između kraljičine smrti koji je označen kao Dan D i njene sahrane. Plan je pomjeren za jedan dan, pošto je objava kraljičine smrti bila kasno u četvrtak 8. septembra 2022.

Dan D - petak

Britanska vlada je stoga proglasila petak kao Dan D, odnosno početak razdoblja nacionalne žalosti uz „smjernice".

No, u četvrtak je njen privatni sekretar prvo obavijestio je britansku premijerku koristeći od ranije dogovorenu formulaciju „Londonski most je pao".

To je pokrenulo lanac poruka: obaviješteni su članovi vlade, ministri i državni sekretari, uz zahtjev za apsolutnom diskrecijom. Zatim je poruka otišla medijima. U roku od deset minuta sve su zastave na javnim zgradama bile spuštene na pola koplja.

Dan 1 – subota (D +1): Novi kralj

Najstariji sin Elizabete Druge, postao je kralj Čarl Treći. Smrću kraljice je automatski postao kralj. Krunski savjet ga je u subotu prije podne i formalno proglasio kraljem. Potom premijer i vlada imaju prvu audijenciju kod novog kralja. Parlament će se zakleti na odanost novom kralju i izraziće mu saučešće.

Krunisanje Čarlsa Trećeg je posebna operacija koja nosi naziv „Proljećna plima". I vrlo je moguće da bude tek na proleće. Njegova majka Elizabeta II je krunisana 2. juna 1953. - 16 mesjeci nakon stupanja na prijesto 6. februara 1952.

Dan 2 - nedjelja

Kovčeg sa kraljičinim telom najprije će biti prebačen iz dvorca Balmoral u palatu Holirud u Edinburgu - kraljevsku rezidenciju u Škotskoj, a zatim prenijet u katedralu Sv. Egidije. Tamo će od kraljice moći da se oproste zvaničnici i civili.

Dan 3 - ponedjeljak

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Elizabete II biće prebačen u Backingemsku palatu gdje će ga dočekati premijer i članovi kabineta.

Budući da je umrla na svom škotskom imanju Balmoral, njeni posmrtni ostaci trebalo bi da stignu u London kraljevskim vozom u operaciji pod šifrom „Jednorog". Ako to ne bude moguće, koristiće se avion.

Dan 4 – utorak

Kralj će primati izraze saučešća u Vestminsteru, a poslijepodne će krenuti na putovanje po Ujedinjenom Kraljevstvu. Najprije će posetiti Škotsku.

Dan 5 do 9: Operacije - „Lav" i „Pero"

Kada Čarls bude u posjeti Sjevernoj Irskoj, u Londonu će se uvježbavati i pripremati operacija „Lav". To je povorka od Bakingemske palate do Vestminsterske palate, sjedišta vlade. Ta provorka će ići sljedećeg dana kroz London - u srijedu.

Kovčeg će tu biti tri dana. Ljudima će biti omogućeno da se oproste od kraljice 23 sata dnevno. Ta operacija nosi ime „Pero".

Državna sahrana

Državna ceremonija kraljičine sahrane trebalo bi da se održi u nedjelju 18. sptembra ili ponedjeljak, 19 septembra u Vestministeru. To tek treba da saopšti Bakeingemska palata. Tačno u podne u cijeloj zemlji će se održati dva minuta ćutanja. Poslodavci mogu svojim zaposlenim da daju slobodan radni dan.

Nakon ceremonije slijedi još jedna procesija do kapelice Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor, gdje će uslijediti posljednji oproštaj od kraljice. Ona će potom biti sahranjena u memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI u dvorcu Vindzor.

Bonus video: