Ruski zvaničnik u Harkovu: Evakuisati stanovništvo u Rusiju kako bi se spasili životi

Sekretar generalnog savjeta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak rekao je da je dobrovoljački korpus raspoređen da pomogne izbjeglicama i prijavio da je na granici više od 400 vozila

4867 pregleda 2 komentar(a)
Jedno od sela u Harkovskoj oblasti koje je oslobodila Ukrajina, Foto: Reuters
Jedno od sela u Harkovskoj oblasti koje je oslobodila Ukrajina, Foto: Reuters

Ruski zvaničnik u okupiranom dijelu Harkovske oblasti Vitalij Gančev preporučio je da se svi stanovnici te oblasti evakuišu u Rusiju "kako bi spasili živote", navodi ruska državna novinska agencija TASS, a prenosi Rojters.

Gančev je rekao da su zvanični predstavnici spremni da obezbijede izbjeglicama hranu, grijanje i medicinsku njegu, dodaje TASS.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da povlači trupe iz Izjuma i Balaklije - ključnih vojnih čvorišta za snabdijevanje u Harkovskoj oblasti, dok Ukrajina tvrdi da brzo napreduje.

Gančev je ranije u petak rekao da se civili evakuišu iz nekoliko gradova koji su bili pod velikim pritiskom nakon što su ruske odbrambene linije probijene.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti u susjednoj Rusiji, rekao je na Telegramu da se izbjeglicama na graničnom prelazu Logačevka pružaju mobilna ugostiteljska i topla mjesta, kao i medicinska pomoć u vozilima koja čekaju u redu za ulazak u Rusiju.

Sekretar generalnog savjeta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak rekao je da je dobrovoljački korpus raspoređen da pomogne izbjeglicama i prijavio da je na granici više od 400 vozila.

Agencija RIA citirala je Ministarstvo odbrane koje navodi da su "artiljerijske posade Izjumsko-balaklijske grupe pokazale hrabrost u intenzivnim borbama sa ukrajinskim jedinicama".

Bonus video: