Bivši češki premijer Babiš pred sudom zbog mahinacija sa evropskim dotacijama

Zajedno sa Babišem pred sudom odgovara i bivša menadžerka u Babišovom agro i petrohemijskom koncernu Agrofert Jana Nađova koja je, prema optužnici, mahinacijama dobila od EU novac za Rodino gnijezdo na koje farma ne bi imala pravo a Babiš je optužen da joj je u prevari pomogao

3393 pregleda 2 komentar(a)
Babiš, Foto: Reuters
Babiš, Foto: Reuters

U Pragu je danas počelo suđenje bivšem češkom premijeru Andreju Babišu, do kojeg je došlo pet godina poslije početka istrage, a optužen je da je prije 13 godina na prevaru dobio dotacije od oko dva miliona eura za porodičnu farmu i konferencijski centar Rodino gnezdo.

Zajedno sa Babišem pred sudom odgovara i bivša menadžerka u Babišovom agro i petrohemijskom koncernu Agrofert Jana Nađova koja je, prema optužnici, mahinacijama dobila od EU novac za Rodino gnijezdo na koje farma ne bi imala pravo a Babiš je optužen da joj je u prevari pomogao.

Rodino gnijezdo bilo je do 2007. dio koncerna Agrofert ali tada je izdvojeno iz koncerna i postalo dioničarsko društvo u kome su vlasnici akcija bila Babišova djeca i njegova tada nevjenčana supruga Monika, prema optužnici namjenski da farma dobije dva miliona dotacija iz fondova Evropske unije za mala preduzeća na šta kao dio koncerna ne bi imala pravo.

Čim je prošao kontrolni period korišćenja dotacije, farma je vraćena u matični koncern, dok je Babiš prestao da bude njen vlasnik kada je, prema novom, tada usvojenom češkom zakonu, zbog sukoba interesa bio prinuđen kao premijer da prebaci svoje poslovno carstvo u povjerenički fond kako formalno ne bi bio vlasnik preduzeća koje dobija javne nabavke.

Državni tužilac za krivično djelo mahinacija sa evropskim dotacijama zahtijeva i za Babiša i za Nađovu uslovnu kaznu od tri godine zatvora a od Babiša još i novčanu kaznu od 416.000 eura a od Nađove 20.000 eura.

"Nevin sam. Drago mi je da će svi vidjeti moje argumente protiv te neistinite optužnice. To je politički motivisano krivično gonjenje. Nadam se da će sud biti nezavisan", kazao je danas pred ulazak u salu Babiš.

Za suđenje decenije bivšem premijeru vlada veliko interesovanje medija ali i građana za koje je izdvojeno 80 besplatnih ulaznica da ga prate direktno u sali, što su iskoristili uglavnom Babišovi protivnici i kada je ušao uzvikivali su "Konačno" i "Došao ti je sudnji dan".

Aktivisti nevladinog udruženja Milion trenutaka za demokratiju, koji su dok je Babiš bio premijer do jeseni 2021, uspijevali da okupe na demonstracijama protiv njega u Pragu stotine hiljada ljudi, donijeli su pred zgradu Gradskog suda u Pragu maketu zatvorske ćelije sa rešetkama i fotografijama Babiša.

"Želimo da mu pokažemo eventualnu budućnost", kazali su jutros organizatori tog protesta.

Tokom već zakazanih ročišta, sud se do 21. oktobra sprema da sasluša 40 svjedoka ali ne očekuje se da će suđenje biti završeno u tom roku.

Bonus video: