Kako ruski mediji izvještavaju nakon poraza u Harkovskoj oblasti

"Nezavisimaja Gazeta" bila je kritičnija, pa je tako navela da rusko Ministarstvo odbrane nije nekoliko dana komentarisalo "izuzetno uznemirujuće izvještaje iz Ukrajine"

27409 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od prvog dana kada je krenula - kako je Rusija naziva - "specijalna vojna operacija", ratoborni gosti u emisijama državne televizije obično su se utrkivali da nadmaše jedni druge podržavajući predsjednika Vladimira Putina i osuđujući Ukrajinu i njene saveznike.

Ipak, nakon munjevite kontraofanzive Kijeva i brzog napredovanja ukrajinskih snaga u Harkovskoj oblasti, raspoloženje se malo promijenilo i priča se okrenula ka tome kako su navodno ukrajinske snage nadmoćno nadmašile Ruse na sjeveroistoku, piše Rojters.

Državni kanal "Rusija-24" intervjuisao je danas Vitalija Gančeva, zvaničnika koga je postavila Rusija u ukrajinskoj Harkovskoj oblasti, a on je tom prilikom rekao da su ruske trupe u toj pokrajini bile "osam puta brojnije" od ruskih. Takođe je rekao, ne pružajući dokaze, da su ukrajinske snage podržavali "zapadni plaćenici".

"Bila je to najteža nedjelja na frontu", rekao je voditelj Dmitrij Kiseljov na otvaranju emisije koju uređenju u udarnom terminu u nedjelju uveče.

Kiseljov je rekao da su ruske snage napustile "ranije oslobođena naselja" pod pritiskom "nadmoćnijih neprijateljskih snaga".

Boris Nadeždin, bivši liberalni političar i redovan gost političkih emisija na kanalu NTV, koji je u vlasništvu Gasproma, rekao je da je Putin doveden u zabludu od strane savjetnika, koji su ga ubjeđivali da će se Ukrajina brzo predati. On je pozvao na hitne mirovne pregovore kako bi se sukob okončao.

U dnevnoj emisiji "60 minuta" voditeljka Olga Skabejeva otvorila je program opisujući nedjeljno rusko bombardovanje ukrajinskih elektrana i rezultirajuće nestanke struje širom istočne Ukrajine kao "prekretnicu u specijalnoj vojnoj operaciji".

Nekoliko gostiju osvrnulo se na Putinove opaske iz jula da Rusija "još nije ništa ozbiljno započela", rekavši da će Moskva sada intenzivirati vojnu akciju.

Novinsko izvještavanje o ruskom povlačenju bilo je uokvireno pričama Ministarstva odbrane o "taktičkom preraspoređenju" svojih trupa, iako su neki listovi citirali vojne eksperte koji sugerišu da nije sve išlo po planu.

List "Izvestija" u svom pregledu za vikend naveo je da je Rusija ubila 4.000 ukrajinskih vojnika i da je vojska "prerasporedila snage kako bi se fokusira na Donbas".

"Nezavisimaja Gazeta" bila je kritičnija, pa je tako navela da rusko Ministarstvo odbrane nije nekoliko dana komentarisalo "izuzetno uznemirujuće izvještaje iz Ukrajine".

List je primijetio da dok su ukrajinske snage napredovale ka zapadnoj granici Rusije, vojno rukovodstvo Moskve bilo je hiljadama milja daleko na krajnjem istoku zemlje zbog godišnjih vojnih vježbi u kojima je učestvovalo 50.000 vojnika.

Bonus video: