Španski ministar: Katalonska vlada gura stanovništvo ka provaliji i podstiče na pobunu

"Napolje okupacione snage", uzvikivali su demonstranti, a novinari nacionalnih medija su takođe izviždani i prijećeno im je
90 pregleda 9 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2017. 15:16h

Španski ministar unutrašnjih poslova optužio je danas regionalnu katalonsku vladu koja se zalaže za nezavisnost, da podstiče stanovništvo na pobunu, posle sve više prijava o izazivanju policajaca poslatih kao pojačanje u tu oblast.

"Vidimo kako katalonska vlada dan za danom gura stanovništvo ka provaliji i podstiče ga na pobunu na ulicama", rekao je španski ministar unutrašnjih poslova Huan Injasio Zoido, dva dana posle brutalne intervencije policije tokom održavanja katalonskog referenduma o nezavinsosti koji je špansko pravosuđe zabranilo, prenosi Frans pres.

Zoido je optužio vlasti Katalonije za "totalitarizam" i "mržnju" i naveo da je njen lider Karles Pućdemon odgovoran za proteste zbog zahtjeva da španska policija napusti Kataloniju posle nasilnih pokušaja sprječavanja referenduma u nedjelju, navodi Asošiejted pres.

Protesti protiv policijskog prisustva u Kataloniji organizovani su u najmanje tri grada, kao i u Barseloni, gdje su hiljade ljudi demonstrirale ispred policijskih prostorija u centru grada.

U sukobima policije i građana tokom referenduma održanog u nedjelju povrijeđeno je skoro 900 ljudi, među kojima više od 30 policajaca.

Stotine policajaca i pripadnika Civilne garde poslati kao pojačanje u Kataloniju prije nedjeljnog referenduma morali su da napuste hotele gdje su smješteni pod pritiskom mještana ili gradskih vlasti koje su za nezavisnost, navodi Frans pres.

Od nasilja tokom nedjeljnog referenduma policijski sindikati se žale na napade stanovništva.

Španski ministar je rekao da će "vlada preduzeti sve potrebne" mjere da sprječi da nacionalna policija i Civilna garda budu pod opsadom.

Neprijateljstvo prema policiji i civlnoj gardi raslo je od kada su intervenisali, često nasilno, da spriječe održavanje zabranjenog referenduma o nezavisnosti u nedjelju.

Od 23 časa sinoć stotine demonstranata okupile su se ispred hotela na 70 kilometara od Barselone gdje je odsjelo oko 200 policajaca. Regionalna policija bila je primorana da interveniše da zaštiti policajce.

U samoj Barseloni su se takođe noćas okupili demonstranti ispred garnizona civilne garde, dok su demonstracije održane ispred policijskih stanica u drugim katalonskim gradovima, naveo je većinski policijski sindikat SUP.

"Napolje okupacione snage", uzvikivali su demonstranti, a novinari nacionalnih medija su takođe izviždani i prijećeno im je.

Hotelski lanac Čekin objavio je u saopštenju da su gradske vlasti tog mjesta tražile od njih da izbaci policajce iz dva hotela, pod prijetnjom da će ih zatvoriti na pet godina.

Portparol policijskog sindikata Ramos Kosio rekao je da nikad nije doživeo takav progon policije kojima se fizički prijeti.

Bonus video: