Kovčeg kraljice Elizabete Druge stigao u Bakingemsku palatu

U srijedu će kovčeg biti kočijama prenijet u parlament gdje će četiri dana biti izložen, a građani će moći da se oproste

15793 pregleda 7 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Kovčeg sa posmrtnimo ostacima kraljice Elizabete Druge stigao je večeras u Bakingemsku palatu u London.

Kovćeg će biti izložen četiri dana da bi građani mogli da se oproste.

Posmrtni ostaci kraljice prevezeni su vojnim avionom za London. Iz Edinburga ih je ispratila ćerka princeza Ana.

Princeza Ana, kraljičina jedina ćerka, otputovala je sa kovčegom, najpre iz udaljenog zamka u Balmoralu do Edinburga, gdje su ga dočekale desetine hiljada ožalošćenih, prenosi agencija Rojters.

U Edinburgu, grupa nosilaca iz Kraljevskog vazduhoplovstva prenijela je kovčeg u transportni avion. Time se Škotska oprostila od kraljice.

„Bila mi je čast i privilegija pratiti je na njenim posljednjim putovanjima“, rekla je princeza.

U Londonu su je dočekali drugi članovi porodice među kojima i kralj Čarls Treći koji se danas vratio iz svoje prve kraljevske posjete Sjevernoj Irskoj.

Čarls, koji je automatski postao kralj poslije smrti svoje majke, zajedno sa svoja tri brata i sestre, dva sina Vilijama i Harija, i drugim starijim članovima kraljevske porodice došao je da dočeka avion, rekao je portparol Bakingemske palate.

Avion su dočekali i premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Liz Tras i ministar odbrane Ben Volas.

U Edinburgu je poštu kraljici odalo više desetina hiljada građana.

U Londonu će kovčeg sa posmrtnim ostacima kraljice ostati tokom noći u Bakingemskoj palati, njenoj zvaničnoj rezidenciji tokom 70 godina i sedam mjeseci vladavine.

Zatim će sjutra biti kočijama prenijet u parlament gdje će četiri dana kovčeg biti izložen a građani će moći da se oproste. Očekuje se da će hiljade ljudi proći pored kovčega, a to će biti moguće 24 sata tokom tih dana.

Sahrana kraljice je u ponedjeljak, 19. septembra kada se očekuje prisustvo oko 500 stranih državnika i brojnih članova kraljevskih kuća. Na sahranu nijesu pozvani Rusija, Bjelorusija i Mjanmar.

Bonus video: