Evropska komisija cilja na smanjenje potrošnje električne energije za pet odsto

Ursula Fon der Lajen je istakla da će se prijedlogom obezbijediti više od 140 milijardi eura za zemlje članice i time će se ublažiti posljedice

3002 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska komisija je predstavila konkretne prijedloge za mjere koje bi ublažile posljedice rasta cijena energenata.

Glavna mjera se tiče se obaveze za uštedu najmanje pet odsto električne energije u satima kada je najveće opterećenje.

Prema prijedlogu Komisije od država članica Evropske unije (EU) biće zatraženo da one identifikuju deset odsto sati kada je potrošnja najveća. Prema analizi Evropske komisije, zemlje članice bi trebale smanjiti potražnju za deset odsto.

“Prvi korak ka smanjenju visokih cijena je smanjenje potražnje. Ovo može uticati na cijene električne energije i postići smirujući učinak na tržištu”, navodi se u formlanom prijedlogu Evropske komisije.

Ova mjera će biti na snazi do 31. marta 2023. godine, a države članice mogu same izabrati mehanizme za postizanje ovih ciljeva, uključujući i finansijske olakšice.

Navodi se da će se ovom mjerom, smanjiti potreba za gas i time će doći do pada cijena gasa.

Drugi prijedlog Komisije tiče se ograničenja cijene električne energije koja se ne proizvodi od gasa.

Prema iznijetom prijedlogu, cijena megavata sata električne energije će se ograničiti na 180 eura. To se odnosi na struju koja se proizvodi od jeftinih izvora i na koje ne bi trebala uticati cijene gasa.

Među ostalim predloženim mjerama koje je predložila, obuhvataju se ograničenja zarade kompanija koje profitiraju od visokih cijena energije, solidarna podjela tereta kompanija koje zarađuju od fosilnih goriva i razdvajanje plina iz ukupne cijene struje.

Ovim prijedlogom je Evropska komisija izašla neposredno nakon što je predsjednica ove institucije, Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu održala godišnji govor o stanju u Uniji.

Predsjednica Komisije je istakla da će se prijedlogom obezbijediti više od 140 milijardi eura za zemlje članice i time će se ublažiti posljedice.

Prema zvaničnicima EU, predložene mjere će uticati na pad cijena energenata, na stabilnost tržišta a istovremeno i na veliko smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije.

Predsjednica Evropske komisije Fon der Lajen je ponovila da je EU značajno smanjila zavisnost od Rusije, te je naglasila da je uvoz gasa iz Rusije pao na svega devet odsto.

Bonus video: