Poljak koji je naručio misu za slobodu medija nezadovoljan izvedbom sveštenika

Od ove jeseni trebalo bi da počne "repolonizacija" privatnih medija, pod čiji udar bi došla prije svega lokalna štampa koja je u rukama njemačkog kapitala.
0 komentar(a)
misa, Foto: Reuters
misa, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2017. 10:49h

Jedan Poljak se bori za reklamaciju na specijalnu misu koju je naručio u katoličkoj crkvi - da novinari nezavisnih medija istraju u borbi protiv sadašnjih vlasti za slobodu govora i pravnu državu, ali mu je sveštenik molitvu izvrnuo u suprotno - da ti mediji ubuduće izvještavaju istinito.

U jeku dubokih podjela u poljskom društvu, kao i u samoj uticajnoj Poljskoj katoličkoj crkvi, zbog pravca u kojem vladajuća stranka Pravo i Pravda reformiše zemlju, Kšištof Zakreta je u crkvi u Ilavi naručio za 1. oktobar specijalnu misu za to da TVN i Polsat istraju u izvještavanju o istinama koje govori papa Franja, o vrijednostima očeva osnivača Evropske unije i o pravnoj državi.

Sredinom septembra Zakreta je na društvenim mrežama pozvao Poljake kojima je stalo do slobode govora, pravne države i demokratije, da dođu na to specijalno bogosluženje, ali ga je misa šokirala, jer se sveštenik molio da dve televizije izvještavaju - istinito.

Zakreta je zato rešio da uloži reklamaciju na bogosluženje koje je dobio umjesto naručene mise, javlja poljski tabloid Fakt.

"Ostao sam potpuno zatečen i zgađen time. Predstavljen sam imenom i prezimenom kao osoba koja smatra da televizije koje sam naveo ne govore istinu, a moje mišljenje je upravo suprotno", kazao je Zakreta.

Poslije reforme javne RTV i novinske agencije PAP, koji su postali provladini narodni mediji s misijom da šire istinu o vladi, i posle iznenadnog basnoslovnog povećanja dobiti do tada marginalnih, ali provladinih desničarskih medija, Jaroslav Kačinjski je posle dvije godine vlasti njegove stranke Pravo i Pravda, najavio da to Vladi nije dovoljno i da će reformisati i privatne medije.

Od ove jeseni trebalo bi da počne "repolonizacija" privatnih medija, pod čiji udar bi došla prije svega lokalna štampa koja je u rukama njemačkog kapitala. Od uticajnih, nacionalnih medija, na udaru je televizija Polsat i TVN. Njen informativni kanal TVN24 je, kao i tokom prve vlade Kačinjskog od 2005. do 2007. godine, ponovo spontano preuzeo ulogu nezavisnog javnog TV-servisa i kritikom ne štedi vlast, ali ni opoziciju.

S glavnim nezavisnim poljskim dnevnikom, liberalnom "Gazetom viborčom", izuzetno kritičnom prema vlasti poljskih konzervativaca, koju ne može da dotakne "repolonizacija", trebalo bi da se obračunaju paragrafi o "dekoncentraciji" medija koji će onemogućiti koncentraciju kapitala istovremeno u štampanim izdanjima, radiju i televiziji.

Zakon o medijima čeka da prvo prođe reforma pravosuđa koja bi omogućila da u Vrhovnom sudu i sudijskom savjetu zasjednu sudije po izboru Prava i Pravde, ali je zbog toga predsjednik Poljske Andžej Duda ljetos stavio veto na dva ključna reformska zakona, uz obrazloženje da pravosuđe ne smije da bude podređeno jednoj političkoj partiji, već mora da bude nezavisno.

Ukoliko Pravo i Pravda u sporu s predsjednikom Dudom ne uspije da reformiše pravosuđe, "repolonizacija" i "dekoncentracija" medija biće odloženi, jer bi atak na strani kapital izazvao proteste i SAD i EU u okviru zaštite jedne od glavnih sloboda - slobodnog protoka kapitala, a pogođeni mediji mogli bi i efikasno da se brane pred sadašnjim poljskim sudovima u kojima nisu sprovedene kadrovske čistke.

Bonus video: