Barnije: Nedovoljno napretka za prelaz na drugu fazu pregovora o Bregzitu

"Nećemo prihvatiti da 27 zemalja plate ono što je bilo dogovoreno kad nas je bilo 28. Poreski obveznici dvadesetsedmorice ne treba da plaćaju posljedice odluke koju oni nisu donijeli", rekao je Barnije
0 komentar(a)
Mišel Barnije, Foto: Beta
Mišel Barnije, Foto: Beta
Ažurirano: 03.10.2017. 10:18h

Nije ostvaren dovoljan napredak da se pređe na sledeću fazu pregovora o Bregzitu, rekao je danas glavni pregovarač EU Mišel Barnije u obraćanju Evropskom parlamentu.

"Do sada nismo još ostvarili dovoljan napredak da s punim povjerenjem počnemo drugu fazu pregovora, prije svega o onome što bi bio mogući period tranzicije.. zatim pregovori o okviru naših budućih odnosa", rekao je Barnije.

EU traži da se dovoljan napredak ostvari po tri ključne teme defninisane na početku pregovora - sudbina građana diretkno pogođena Bregzitom, pitanje Irske, i iznos računa koji Britanija treba da plati za izlazak iz EU.

Barnije je pred evroposlanicima naveo da postoje "ozbiljne razlike" u razgovorima, posebno o pitanju svođenja računa sa Britanijom.

"Nećemo prihvatiti da 27 zemalja plate ono što je bilo dogovoreno kad nas je bilo 28. Poreski obveznici dvadesetsedmorice ne treba da plaćaju posljedice odluke koju oni nisu donijeli", rekao je Barnije.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog određenih diskriminatorskih mjera britanske administracije prema državljanima ostalih EU zemalja koji žive na britanskoj teritoriji.

U okviru pregovora još treba da se razjasni pitanje spajanja porodica i garancija socijalnih doprinosa stečenih u Velikoj Britaniji, rekao je Barnije.

Pored toga EU je čvrsta oko garantovanja prava građana i želi da se sačuva autoritet Suda pravde EU, što London apsolutno odbacuje.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, prisustan u parlamentu, takođe je rekao da nije ostvaren dovoljan napredak u pregovorima.

"Moramo prvo da se složimo o uslovima razvoda, a zatim ćemo vidjeti da li možemo da se ponovo nađemo, sa malo nježnosti", rekao je Junker.

Evroposlanici danas će glasati o rezoluciji u kojoj izražavaju nezadovojstvo zbog sporog napredovanja pregovora.

Glavni pregovarač Evropskog parlamenta za Bregzit, Gi Ferhofštat izrazio je žaljenje zbog nedostatka jedinstva u okviru britanskog pregovaračkog tima. To je isto rekao i Lider najvećeg bloka stranaka u Evropskom parlamentu, šef Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber.

"Nemojte stavljati svoju stranku na prvo mjesto, stavite svoju zemlju na prvo mjesto", poručio je Veber direktno britanskoj premijerki Terezi Mej.

Bonus video: