Zeman i poslanici štede energije za primjer Česima

Zgrade parlamenta grijaće se dva sata kraće i to na temperaturi od 20 stepeni u kancelarijama, salama i restoranu, a u hodnicima samo na 15 stepeni, dok će topla voda biti hladnija za 20 stepeni

2824 pregleda 0 komentar(a)
Zeman, Foto: Shutterstock
Zeman, Foto: Shutterstock

Češki predsjednik Miloš Zeman i parlament odlučili su da evropski poziv i apel vlade građanima da zbog krize štede struju i gas podstaknu ličnim primjerom, pa smanjuju temperaturu u kancelarijama, skraćuju vrijeme grijanja i osvjetljenja zgrada.

Prvi je sa štednjom počeo Poslanički dom parlamenta, čija predsjednica Marketa Pekarova Adamova je naljutila Čehe kada je nedavno poručila da ne moraju da griju stanove i kuće na 25 stepeni, kako je običaj, već da je 20 stepeni dovoljna temperatura i da zbog krize radije obuku dva džempera.

Zgrade parlamenta grijaće se dva sata kraće, samo do 17 časova i to na temperaturi od 20 stepeni u kancelarijama, salama i restoranu a u hodnicima samo na 15 stepeni, dok će topla voda biti hladnija za 20 stepeni.

"Mjere smanjuju zavisnost od ruskog režima. Suočeni smo s energetskom i istovremeno klimatskom krizom i trebalo bi da svoje ponašanje tome prilagodimo", kazala je Pekarova Adamova.

Kancelarija predsjednika Miloša Zemana takođe smanjuje temperaturu na 20 stepeni. Smanjuje se i temperatura tople vode, zabranjeno je zaposlenima da koriste grejalice...

Katedrala svetog Vida u praškom zamku Hradčani i sam zamak koji je sjedište šefa države biće osvijetljeni do 22 časa, umjesto do ponoći a osvijetljene neće biti staze.

Po riječima šefa Zemanove kancelarije ta serija mjera trebalo bi da donese uštedu od najmanje 290.000 eura u preračunu.

Iako je dio vladajuće koalicije nastojao da se u odluku vlade ove sedmice da postavi gornju granicu cijena energija za domaćinstva, javni sektor i preduzetnike fizička lica, uvede i mjera koja bi podstakla štednju, premijer Petr Fijala i njegovi konzervativci odbili su da idu putem Poljske da je cijena garantovana samo do određenog nivoa potrošnje struje i gasa.

"Naravno da to što se dešava tjera sve da štede. Dao sam zadatak ministarstvima da daju konkretan prijedlog kako bi mogli da uštedimo u državnim institucijama da zaista budemo dobar primjer za sve koji žele da nas slijede. Mislim da je motivacija važna. Kod gasa nam to polazi za rukom a da ne moramo da uvodimo neke drastične mjere. Ljudi i preduzeća vrlo razumno nastoje da uštede gas", kazao je za češki javni radio servis Radiožurnal premijer Fijala.

Dodao je da poređenje prvih sedam mjeseci ove i prošle godine pokazuje bez posebnih mjera uštedu gasa u Češkoj od 20 odsto.

Danas prijedlog vlade da se za domaćinstva, javni sektor i mala preduzeća postavi gornja granica cijene struje i gasa, viša nego što je za proizvodnju električne energije koja ne koristi gas postavila EU što kritikuje opozicija, treba da usvoji Poslanički dom parlamenta.

Bonus video: