„Kampanja terorizma iza linija fronta”

Separatisti su okrivili Ukrajinu za navodnu eksploziju bombe, raketni napad i dvostruku likvidaciju

15034 pregleda 2 komentar(a)
Kremlj je pripremao referendum o pripajanju Hersonske oblasti, Foto: Reuters
Kremlj je pripremao referendum o pripajanju Hersonske oblasti, Foto: Reuters

Najmanje sedam osoba je ubijeno, a više od deset ranjeno juče, saopštili su separatistički zvaničnici, u napadima na tri različite oblasti Ukrajine koje su okupirale ruske snage.

Separatisti su okrivili Kijev za niz ubistava - navodnu eksploziju bombe, raketni napad i dvostruku likvidaciju - i saopštili da Ukrajina vodi kampanju terorizma i “krvavih zločina” iza linija fronta na teritoriji koju kontrolišu ruske i snage koje podržava Rusija.

U gradu Lugansk, u eksploziji bombe su poginuli državni tužilac samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Sergej Gorenko i njegova zamjenica Ekaterina Steglenka, u svojim kancelarijama, objavio je na Telegramu Leonid Pasečnik, administrator LNR kojeg je imenovala Rusija.

On je za napad okrivio Kijev i nazvao Ukrajinu “terorističkom državom” pod njenim trenutnim rukovodstvom.

Mihailo Podoljak, viši savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, objavio je na Tviteru da je smrt Gorenka i njegove zamjenice ili rezultat organizovanog kriminala ili moguće ruske čistke svjedoka “ratnih zločina” u toj oblasti.

Ukrajina je ranije saopštila da će se na njenoj meti naći “kolaboranti” koji rade za ili sa administracijama koje je postavila Rusija u gradovima i regionima koje su osvojile ruske snage prije ili nakon invazije Moskve velikih razmjera u februaru.

Na jugu Ukrajine, proruski zvaničnici su saopštili da je dvoje lokalnih zvaničnika likvidirano preko noći u “dvostrukom ubistvu”, za koje su takođe okrivili Ukrajinu.

Oleg Bojko, zamjenik šefa administracije lučkog grada Berdjansk, i njegova supruga Ljudmila, koja je bila na čelu komisije za pripremu referenduma o pripajanju Zaporoške oblasti Rusiji, ubijeni su u preksinoć u svojoj garaži, saopštila je gradska uprava.

Jevgenij Balicki, šef administracije koju je postavila Rusija u okupiranim djelovima Zaporoške oblasti, naveo je u saopštenju upućenom Kijevu da su počinioci “podle kukavice sa krvlju nevinih ljudi na rukama”.

Treći napad - raketni udar na sjedište lokalne vlade u Hersonu koji je Rusija okupirala na jugu Ukrajine - uništio je krilo zgrade, kada su poginule tri osobe, a povrijeđeo 13, objavila je ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na prorusku administraciju.

Bonus video: