Proradio jedan od dalekovoda u Zaporožju

Invazija Rusije na Ukrajinu - 206. dan

33122 pregleda 56 komentar(a)
Nuklearna elektrana u Zaporožju, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana u Zaporožju, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2022. 21:07h
Završeno
21:04h

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je jedan od četiri glavna dalekovoda Zaporoške nuklearne elektrane popravljen, te da je poslije dvije nedjelje nastavio da snabdijeva elektranu strujom iz ukrajinske mreže.

U saopštenju se navodi da ostala tri glavna dalekovoda, koja su oštećena tokom sukoba, i dalje nisu u funkciji, prenosi Rojters.

18:13h

Ministarstvo spoljnih poslova Rusija saopštilo je da su njene snage izvele udare na položaje ukrajinske vojske u više oblasti.

Ruske snage izvele su napade u oblastima Hersona, Nikolajeva, Harkova i Donjecka, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Moskva je, istovremeno, optužila Kijev za grantiranje oko nuklearne elektrane u Zaporožju, što je ukrajinsko ministarstvo negiralo.

Nivo radijacije u Zaporožju je normalan, navodi rusko ministarstvo.

Rojters podsjeća da se Kijev i Moskva međusobno optužuju za grantiranje u Zaporožju.

14:26h

Jedna osoba je poginula, a dvije su povrijeđene u blizini ruskog grada Belgoroda, nedaleko od granice sa Ukrajinom, prenijela je novinska agencija TASS saopštenje lokalnih vlasti.

Rojters navodi da nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri ove izvještaje.

10:41h

Gradonačelnik ukrajinskog grada Melitopolja Ivan Fedorov rekao danas da je uništena ruska baza u blizini tog grada, prenosi Kijev indipendent.

On je naveo da je izbio požar u bazi u oblasti Moločni Liman u jugoistočnoj Zaporoškoj oblasti, uništivši objekat.

10:38h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je razgovarao sa kompanijom Najki i zahvalio američkom proizvođaču sportske opreme što je donio, kako je rekao, "pravu odluku" da se povuče iz Rusije.

Najki
Najkifoto: Reuters

"Ovo je primjer kako biznis može da igra značajnu ulogu u zaštiti čovječanstva i slobode", rekao je on u večernjem video obraćanju, prenosi Rojters.

"Ako država izabere put terora, dužnost je svake kompanije koja poštuje sebe da se distancira od takve države", kazao je Zelenski.

Ukrajinski lider nije iznio dalje detalje.

Zvaničnici kompanije Najki nisu odmah bili dostupni za komentar.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom".

Najki je rekao Rojtersu 23. juna da potpuno izlazi iz Rusije, nakon što je u martu rekao da će privremeno obustaviti rad u svim svojim prodavnicama u Rusiji u vlasništvu i kojima upravljaju kao odgovor na akcije Moskve u Ukrajini.

08:11h

Ukrajina nastavlja ofanzivne operacije na sjeveroistoku zemlje, dok su ruske snage uspostavile odbrambenu liniju između rijeke Oskil i grada Svatove, saopštila je danas britanska vojna obavještajna služba, prenosi Rojters.

"Rusija vjerovatno smatra da je održavanje kontrole nad ovom zonom važno jer ona prolazi jednim od rijetkih glavnih puteva za snabdijevanje koje Rusija još uvijek kontroliše iz Belgorodske oblasti u Rusiji", navodi Ministarstvo odbrane Velike Britanije u redovnom ažuriranju na Tviteru.

"Rusija će vjerovatno pokušati da sprovede tvrdoglavu odbranu ovog područja, ali je nejasno da li ruske snage fronta imaju dovoljno rezervi ili adekvatan moral da izdrže još jedan usklađeni ukrajinski napad", navodi se u saopštenju.

08:10h

Veliki broj Ukrajinaca sahranjen na različitim lokacijama na sjeveroistoku države, a među njima su cijele porodice i ljudi koji su mučeni, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski .

On je za Rojters rekao da je u toku istraga, koja se sprovodi uz međunarodnu pomoć, i da postoje dokazi o, kako tvrdi, ratnim zločinima Rusije u ovim oblastima.

Zelenski je kazao da je pronađeno 450 sahranjenih tijela.

Na pitanje da li postoje dokazi za ratne zločine, Zelenski je rekao da ukrajinski tužioci sarađuju sa međunarodnim na prikupljanju podataka, da ima nekih dokaza i da se obavljaju procjene.

Ukrajinska policija tvrdi da je više od 440 tijela pronađeno u masovnoj grobnici u gradu Izjumu, na sjeveroistoku zemlje, koji je Ukrajina vratila pod svoju kontrolu i da su neke žrtve ubijene u granatiranju i vazdušnim udarima.

Rojters je ranije objavio da je nekoliko žrtava iz masovne grobnice u Izjumu imalo omče oko vrata i vezane ruke.

Bonus video: