BBC: Velika Britanija razmatra uključenje u "Evropsku političku zajednicu’"

Na samitu koji će biti održan 6. i 7. oktobra u Pragu biće nastavljena diskusija oko inicijative zajedno sa državama koje će prema planu biti dio ove zajednice, uključujući i države Zapadnog Balkana

3984 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Velika Britanija razmatra da li će sljedećeg mjeseca učestvovati na sastanku “Evropske političke zajednice” koji će se održati u Pragu 6. oktobra.

Kancelarija premijerke Liz Tras želi vidjeti više detalja oko samita prije no što se premijerka obaveže na sudjelovanje, ali kako navodi BBC, konačna odluka nije donešena.

“Evropska politička zajednica” je ideja koju je u maju predložio francuski predsjednik, Emanuel Makron.

Francuska predlaže da se već ove godine stvori "Evropska politička zajednica" između svih evropskih država koje žele zajedno da doprinesu sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu evropskog kontinenta. Ova zajednica, bi prema francuskom prijedlogu, bila otvorena za evropske države koje dijele zajednički skup demokratskih vrijednosti.

Francuska smatra da bi Zajednica imala oblik blage pravne strukture, sa kapacitetom za donošenje odluka, uz poštovanje autonomije odlučivanja Evropske unije i svake od država koje čine ovu zajednicu.

Predlaže se da se u okviru ovog foruma održava okupljanje članica nekoliko puta godišnje na nivou šefova država i vlada, kao i na ministarskom nivou.

U svom govoru o stanju u Evropskoj uniji početkom septembra, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je podršku Evropskoj političkoj zajednici, jer smatra da postoji potreba u EU da se dopre do zemalja Evrope koje se nalaze van "pristupnog procesa".

Slične ideje iznošene su decenijama, ali ovo je prvi veliki podsticaj za takav forum nakon Bregzita, piše BBC.

Ova zajednica, bi prema francuskom prijedlogu, bila otvorena za evropske države koje dijele zajednički skup demokratskih vrijednosti.

Lideri EU su već u junu obavili prelimirane diskusije oko ove inicijative. Na samitu koji će biti održan 6. i 7. oktobra u Pragu biće nastavljena ova diskusija zajedno sa državama koje će prema planu biti dio ove zajednice, uključujući i države Zapadnog Balkana.

BBC navodi da bi na sastanak trebalo biti pozvano svih 27 zemalja članica, kao i Velika Britanija, Norveška, Švicarska, Turska, zatim šest zemalja Zapadnog Balkana, Island, Lihtenštajn, Moldavija, Gruzija, Armenija i Azerbejdžan.

Velika Britanija napustila je Evropsku uniju 31. januara 2020. u ponoć po srednjeevropskom vremenu, nakon 47 godina članstva. Izlazak je došao tri i po godine nakon što je izglasan na referendumu građana, tijesnom većinom sa 52 naprema 48 odsto.

Bonus video: