Predsjednica EK i premijerka Velike Britanije osudile ruske akcije u Ukrajini

Ruski lider je naredio vojnu mobilizaciju usred nedavnih vojnih gubitaka zemlje u Ukrajini

4647 pregleda 1 komentar(a)
fon der Lajen i Tras, Foto: REUTERS
fon der Lajen i Tras, Foto: REUTERS

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen i premijerka Velike Britanije, Liz Tras su osudile ruske akcije u Ukrajini.

One su se sastale na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i nakon susreta su izdale zajedničko saopštenje u kojem su ocijenile da su pozivi ruskog predsjednika Vladimira Putina da se mobilišu djelovi stanovništva znak da "ruska invazija ne uspijeva".

"To je izjava o slabosti. Oni su prepoznali hrabrost i junaštvo ukrajinskog naroda i istakli njihovu zajedničku posvećenost održavanju podrške Ukrajini u njenoj borbi sve dok je to potrebno" navele su u zajedničkom saopštenju predsjednica EK i šefica britanske diplomatije.

Ruski lider je naredio vojnu mobilizaciju usred nedavnih vojnih gubitaka zemlje u Ukrajini tokom ukrajinske vojne kontraofanzive.

Putin je, u televizijskom obraćanju naciji emitovanom ranije 21. septembra, takođe upozorio Zapad da ne blefira da koristi sva sredstva koja su mu na raspolaganju da zaštiti rusku teritoriju.

Putinov potez uslijedio je dan nakon što su regije koje kontroliše Rusija u istočnoj i južnoj Ukrajini objavile da planiraju održati glasanje o ulasku u sastav Rusije, akcija koja bi mogla eskalirati rat nakon nedavnih uspjeha ukrajinske vojske u njenoj tekućoj kontraofanzivi na sjeveroistoku zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je zajedno s drugim ruskim zvaničnicima dugo odbacivao bilo kakve razgovore o mobilizaciji, ustvrdio je 21. septembra da se Rusija ne bori samo protiv Ukrajine, već i protiv NATO-a zato što članice alijanse isporučuju oružje Kijevu.

Bonus video: