Prigožin priznao da je osnovao Vagner grupu

Jučerašnja objava je prva javna potvrda da je ruski biznismen povezan sa plaćenicima

17299 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ruski biznismen Jevgenij Prigožin naveo je juče da je on 2014. godine osnovao privatnu vojnu kompaniju Vagner gupa, što je prva javna potvrda o vezi koju je prethodno negirao i podizao tužbe protiv novinara koji su o tome izvještavali.

Vagner grupa, koja se sastoji od veterana ruskih oružanih snaga borila se između ostalog u Libiji, Siriji, Centralnoj Afričkoj Republici i na Maliju.

Služba za odnose sa javnošću Prigožinove “Konkord” firme za ketering objavila je njegove komentare na društvenoj mreži Vkontakte kao odgovor na komentar sa ruskog novinskog sajta o tome zašto je prestao da demantuje povezanost sa Vagnerom.

”Lično sam čistio staro oružje, lično slagao neprobojne prsluke i nalazio eksperte koji bi mi mogli pomoći oko toga. Od tog trenutka, 1. maja 2014., godine, rođena je grupa patriota koja je kasnije nazvana Vagner bataljon”, kazao je Prigožin.

”Ponosan sam što sam bio u prilici da branim njihovo pravo da štite interese svoje zemlje”, naveo je on u saopštenju.

Iz Prigožinove ketering firme “Konkord” potvrdili su za Rojters da je njegovo saopštenje vjerodostojno.

Prigožin poznat kao “Putinov kuvar” zbog ugovora koje njegova firma za ketering ima sa Kremljom, pod sankcijama je Sjedinjenih Država i Evropske unije zbog njegove uloge u Vagneru. Takođe ga optužuju da finansira farmu trolova poznatu kao Agencija za istraživanje interneta, a za koju Vašington tvrdi da je pokušala da utiče na ishod izbora u Sjedinjenim Državama.

Rojters podsjeća da je Prigožin ranije tužio medije uključujući i istraživački portal Belingket, ruski portal Meduza i sada zatvorenu radiostanicu Eho Moskve zbog izvještavanja o njegovim vezama sa Vagner grupom.

Vagner je osnovan 2014. godine nakon što je Rusija pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim i počela da pruža podršku proruskim separatistima u ukrajinskom istočnom regionu Donbas.

Bonus video: