Bugari strahuju od novih političkih previranja poslije posljednjih izbora

U pitanju je sposobnost sljedeće vlade da se uhvati u koštac sa rastućim troškovima energije i obezbjedi snabdijevanje gasom po pristupačnim cijenama

4291 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Građani Bugarske koji se pripremaju za svoje četvrte izbore za manje od dvije godine suočavaju se sa oskudicom uslijed velike inflacije, koja je izazvana ratom u Ukrajini, zbog čega mnogi žude za dobrom vladom i stabilnošću poslije mnogih godina političkih previranja.

U pitanju je sposobnost sljedeće vlade da se uhvati u koštac sa rastućim troškovima energije i obezbjedi snabdijevanje gasom po pristupačnim cijenama, prenosi agencija Rojters.

Međutim, očekuje se da će se nestabilna izgradnja koalicije odugovlačiti nakon glasanja 2. oktobra, uslijed dubokih raskola unutar političke elite oko toga kako iskorijeniti ustaljenu korupciju i neuspjeha malog broja novih partija da izgrade održivu bazu birača.

Kao i mnogi građani Bugarske, državna službenica Zaharinka Kokalova strahuje da nema kraja haosu koji je počeo neubjedljivim izborima u aprilu 2021. godine.

"Bojim se da nema vlade", rekla je Kokalova.

Poručila je, kako prenosi Rojters, da se boji da će se stvari pogoršati, bez vlade cijene rastu i život postaje stresniji.

U nastojanju da se prilagode inflaciji koja se ubrzava širom Evrope, Kokalova i njen suprug planiraju da ove zime smanje veličinu svojih porcija hrane i koriste jeftinije drvo za ogrijv.

Ono što neće da uradi je da promijeni za koga obično glasa a to je Socijalistička partija, koja obećava više vladinih poklona.

Bonus video: