"kilometarske kolone automobila koji žele da napuste zemlju"

Rusija otvara mobilizacioni punkt i na granici sa Kazahstanom

"Narednih dana na granici sa Kazahstanom biće postavljen privremeni punkt gdje će se uručivati pozivi za mobilizaciju", navodi se u saopštenju

4969 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruske vlasti najavile su da će narednih dana otvoriti i punkt za mobilizaciju u Astrahanskoj oblasti, na granici sa Kazakstanom, prenosi danas RIA Novosti, pozivajući se na lokalne vlasti regiona.

To je prethodno učinjeno na prelazu Gornji Lars, na granici sa Gruzijom.

Navedeno je da su se na granici sa Kazahstanom, na glavnom graničnom prelazu Karauzek stvorile kilometarske kolone automobila onih koji žele da napuste zemlju.

"Narednih dana na granici sa Kazahstanom biće postavljen privremeni punkt gdje će se uručivati pozivi za mobilizaciju", navodi se u saopštenju.

Agencija dodaje da su na tom graničnom prelazu počeli da provjeravaju dokumenta odlazećih sa federalnim registrom za mobilizaciju, da ne puštaju građane koji ispunjavaju kriterijume za regrutaciju, i koji nemaju pravo na odgađanje djelimične mobilizacije ili dozvolu za odlazak.

Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je ranije danas da svi vojni rezevisti ne mogu da napuste zemlju.

"Skrećem vam pažnju, prema zakonu, na mobilizacionoj obuci i mobilizaciji u Rusiji, građanima koji su registrovani u vojsci, od trenutka objavljivanja mobilizacije, zabranjeno je napuštanje svog mjesta stanovanja bez dozvole vojnih komandi", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Predsjednik Državne dume je dodao da svi vojni obveznici treba da se rukovode ovom odredbom zakona.