Putin tražio da se isprave greške u mobilizaciji za rat u Ukrajini

Ruski mediji na društvenim mrežama javljaju o slučajevima mobilizacije starijih ljudi, studenata, bolesnih ili osoba bez vojnog iskustva. Mobilizacija je takođe pokrenula demonstracije i bjekstvo hiljade muškaraca u inostranstvo

14834 pregleda 8 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin tražio je da se isprave greške u tekućoj moblizaciji u Rusiji za ofanzivu u Ukrajini, u vrijeme kada raste nezadovoljstvo zbog često haotičnog postupka.

Ruski mediji na društvenim mrežama javljaju o slučajevima mobilizacije starijih ljudi, studenata, bolesnih ili osoba bez vojnog iskustva. Mobilizacija je takođe pokrenula demonstracije i bjekstvo hiljade muškaraca u inostranstvo.

„Ova mobilizacija postavlja mnogo pitanja. Treba ispraviti sve greške i učiniti da se više ne ponove“, rekao je Putin tokom video sastanka sa svojim Savjetom za bezbjednost, koji je prenosila ruska televizija. On je pomenuo pozivanje u vojsku očeva brojnih porodica, osoba koje imaju teške bolesti ili vrlo starih ljudi, sve slučajeve koji treba da budu izuzeti od mobilizacije prema zakonu.

„Ako je napravljena greška, treba je ispraviti i vratiti kući one koji su pozvani bez odgovarajućeg razloga“, rekao je Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov već je u ponedjeljak priznao da su napravljene „greške“ u mobilizaciji, koja treba da se odnosi na 300.000 rezervista sa vojnim iskustvom ili sa korisnim znanjima, kao što su vozači kamiona.

Više od 2.400 ljudi uhapšeno je tokom demonstracija protiv mobilizacije u Rusiji od kada je objavljena 21. septembra, prema specijalizovanoj organizaciji OVD-Info.

Mnogi Rusi takođe su riješili da pobjegnu iz zemlje, stvarajući duge redove na granicama sa Gruzijom, Kazahstanom, Mongolijom i Finskom. Takođe je navala na vazdušni prevoz.