EU dala gotovo 250 miliona eura za finansiranje projekta

Pušten u rad gasni interkonektor Grčka - Bugarska: "Ovaj projekat znači slobodu"

Predsjednica Evropske komisije izjavila je na ceremoniji u Sofiji da je gasovod važan doprinos ka ograničavanju Rusije da koristi svoje rezerve gasa i nafte da ucjenjuje i kažnjava EU

4534 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Zvaničnici Evropske unije i regiona ukazali su danas, na otvaranju gasnog interkonektora između Grčke i Bugarske, na značaj tog projekat za stabilnost regiona i njegov značaj za energetsku bezbjednost Evrope.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je na ceremoniji u Sofiji da je gasovod važan doprinos ka ograničavanju Rusije da koristi svoje rezerve gasa i nafte da ucjenjuje i kažnjava EU. Danas je pušten u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra kojim će se gas iz Azerbejdžana sprovoditi do Grčke, a na ovaj način region će dobiti i alternativu snabdijevanju ruskim gasom.

"Ovaj gasovod mijenja energetsku bezbjednosnu situaciju u Evropi. Ovaj projekat znači slobodu", rekla je fon der Lajen na ceremoniji kojoj su prisustvovali visoki zvaničnici iz regiona, premijer Grčke i predsjednici Bugarske, Rumunije i Azerbejdžana.

Ona je rekla da je EU dala gotovo 250 miliona eura za finansiranje tog projekta.

"Ljudi u Bugarskoj i širom Evrope osećaju posljedice ruskog rata. Ali zahvaljujući projektu kao što je ovaj, Evropa će imati dovoljno gasa za zimu. Evropa ima sve što joj treba da se oslobodi zavisnosti od Rusije. To je pitanje političke volje", rekla je fon der Lajen.

Ona je rekla da projekat ohrabruje region da bude na pravom putu.

Bugarski predsjednik Rumen Radev je rekao da je ovim prokjektom najzad stvorena prava prilika za diverzifikaciju dotoka energenata regionu i Evropi.

Fon der Lajen i Radev
Fon der Lajen i Radevfoto: Reuters

Radev je rekao da to nije samo projekat infrastrukture nego simbol rastućeg potencijala regiona, saradnje i zajedničke strategije za više pouzdanih bezbjednijih izvora energije.

"To je gasni koridor koji pruža nove prilike ne samo za Grčku i Bugarsku nego za mnoge zemlje centralne i južne Evrope", rekao je Radev i dodao da u regionu moraju da razvijaju zajedničku viziju po pitanju zajedničke budućnosti.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis naglasio je da će ovaj energetski most "drastično promijeniti energetsku kartu" regiona.

"Početak rada ICGB (interkonektora) predstavlja značajan momenat ne samo za Jugoistočnu Evropu nego i šire, jer će povećati bezbjednost izvora za sve povezane zemlje na Balkanu", rekao je Micotakis i ukazao na današnje prisustvo ceremoniji šefova država i vlada Srbije, Sjeverne Makedonije i Rumunije.

Micotakis
Micotakisfoto: Reuters

On je rekao da nije samo veliki značaj što će biti obezbijeđene veće količine energije koje će opsluživati više zemalja Evrope, već je to gasovod koji će povezati evropske države koje dijele iste evropske vrijednosti solidarnosti i regionalne saradnje.

"Mislim da je to izraz našeg određenja da zajednički odgovorimo na buduće izazove, i to jeste značajno, ali takođe možemo zajedno da promovišemo prosperitet našeg naroda, rekao je Micotakis i pozdravio riječi predsjednice Evropske komisje Ursule fon der Lajen, koja je podvukla značaj jače evropske saradnje.

Otvaranju gasovoda prisustvovali su predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Krijakos Micotakis, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gasni interkonektor Grčka - Bugarska povezuje mrežu prenosa prirodnog gasa Grčke u blizini grada Komotinija sa bugarskom prenosnom mrežom u blizini grada Stare Zagore.

Sprovođenje tog projekta ima za cilj da obezbijedi diverzifikaciju, ne samo ruta, već i izvora prirodnog gasa za Bugarsku i širi region.