Njemačka: Sklopljen prvi gej brak

Zakon o "braku za sve" donijet je u Bundestagu 30. juna, čime je Njemačka postala 23. država koja je legalizovala istopolne brakove
6 komentar(a)
Karl Krajl, Bodo Mende, Foto: Reuters
Karl Krajl, Bodo Mende, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2017. 12:47h

U Njemačkoj je sklopljen prvi homoseksualni brak, pošto je zakon koji omogućava "brak za sve" danas stupio na snagu u toj zemlji.

Karl Krajl (59) i Bodo Mende (60) vjenčali su se danas u berlinskoj opštini Šeneberg, dugogordišnjem središtu gej zajednice u njemačkom glavnom gradu, prenosi Asošiejted pres.

Zakon o "braku za sve" donijet je u Bundestagu 30. juna, čime je Njemačka postala 23. država koja je legalizovala istopolne brakove.

Homoseksualni parovi u Njemačkoj mogli su od 2001. godine da sklapaju takozvana "registrovana partnerstva", ali su na osnovu njih imali manje prava nego venčani heteroseksualni parovi. Novi zakon im je sada dao puna bračna prava, uključujući mogućnost usvajanja djece.

Demohrišćanska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel godinama se protivila potpunom zakonskom izjednačavanju istopolnih brakova s klasičnim bračnim zajednicama.

Tek pošto je Merkel izjavila da svaki poslanik CDU može da o tome glasa kako želi, zakon je stavljen na dnevni red na inicijativu Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i Zelenih, i izglasan ubjedljivom većinom, dok je Merkel glasala protiv.

Bonus video: