EU odobrila osmu rundu sankcija protiv Rusije

Nove sankcije proširuju zabranu uvoza iz Rusije čelika i proizvoda od čelika, uvoza drvne mase i papira, uvoza mašina i uređaja koji još nisu obuhvaćeni postojećim sankcijama, te uvoza poluproizvoda od hemikalija, plastike i cigareta...

10423 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) dala je konačno odobrenje za novu rundu sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, saopštilo je danas izvršno tijelo Unije.

Osmi paket sankcija EU ima za cilj uskratiti Moskvi milijarde eura prihoda od prodaje proizvoda za koje EU kaže da Rusiji donose značajne prihode.

Paket sankcija "proširuje popis zabranjenih artikala koji bi mogli pridonijeti vojnom i tehnološkom unapređenju Ruske Federacije ili razvoju njenog odbrambenog i sigurnosnog sektora", navodi se u novoj uredbi EU o sankcijama.

Nove sankcije proširuju zabranu uvoza iz Rusije čelika i proizvoda od čelika, uvoza drvne mase i papira, uvoza mašina i uređaja koji još nisu obuhvaćeni postojećim sankcijama, te uvoza poluproizvoda od hemikalija, plastike i cigareta.

Sankcijama se zabranjuje i izvoz robe iz EU koja se koristi u vazduhoplovstvu, poput guma i kočnica, te proširuju zabranu izvoza električnih komponenti, uključujući određene poluvodiče i manje sofisticirane komponente od onih koje su već zabranjene.

Osim toga, sankcijama se zabranjuje izvoz određenih hemijskih stvari,nervnih agenasa i robe koji nemaju "nikakvu praktičnu upotrebu osim za smrtnu kaznu, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje".

Sankcije su usmjerene i na više pojedinaca u ruskom Ministarstvu obrane, ljudi uključenih u glasanje na referendumu u Moskvi u okupiranim djelovima četiri ukrajinske regije i one koji učestvuju u izbjegavanju sankcija.

Paket sankcija došao je istog dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao završne dokumente o pripajanju četiri ukrajinske regije. Ukrajina je, u međuvremenu, navela da je njena vojska u procesu povrata tih regija.

EU je rekla da je bila motivisana za uvođenje sankcija ponovnom prijetnjom Rusije da će upotrijebiti oružje za masovno uništenje, pozivajući se na Putinove komentare da će braniti rusku teritoriju "svim sredstvima koja su nam na raspolaganju".

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je dogovor o osmom paketu sankcija.

"Nikada nećemo prihvatiti Putinove lažne referendume, niti bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini. Odlučni smo i dalje prisiljavati Kremlj da odgovara za svoja djela", rekla je.

Sporazum bi trebalo biti formalizovan 6. oktobra, ako nijedna država EU ne uloži prigovor. Sankcije zahtijevaju jednoglasnu podršku svih 27 država članica EU.

Sankcijama nije došlo do nametanja mjera koje traže Poljska i baltičke države, uključujući potpunu zabranu saradnje u nuklearnoj energiji, uvoz dijamanata i stavljanje na crnu listu poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila.

Novi paket sankcija takođe uključuje ograničenje cijena pomorskog transporta ruske sirove nafte u treće zemlje. Ne utiče na izuzetke koje dopuštaju određenim državama članicama EU da nastave uvoziti sirovu naftu i naftne derivate iz Rusije naftovodom.

Fon der Lajen takođe je pozvala EU da uvede privremenu gornju cijenu uvoznog plina kako bi pomogla u smanjenju visokih troškova energije. Rekla je da bi ograničenje cijena plina bilo privremeno rješenje dok se ne razvije novi indeks cijena u EU koji osigurava bolje funkcionisanje tržišta.

Ograničenje cijene plina podijelilo je EU jer su neke zemlje zabrinute da bi moglo otežati osiguranje snabdijevanje.