Makron: Nije vrijeme za prijem novih članica u EU

"Predlažem formiranje evropskog programa koji direktno finansijski podržava lokalne zajednice koje primaju izbjeglice", rekao je Makron
9 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.04.2018. 11:12h

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da Evropska unija (EU) ne treba da prima nove članice dok se dublje ne integriše i sprovede reforme.

Makron je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu rekao da želi da učvrsti Zapadni Balkan uz evropski projekat, ali da sada nije vrijeme za prijem novih članica.

"Podržaću proširenje samo ako prvo bude produbljivanja i reforme naše Evrope", naveo je on.

Makron je rekao da ne želi da se Balkan okrene Turskoj ili Rusiji, ali da ne želi da EU, koja danas teško funkcioniše sa 28, a sutra sa 27 članica, odluči da može da primi nove članice po istim pravilima.

Lideri Zapadnog Balkana i EU sastaće se sljedećeg mjeseca na Samitu EU - Zapadni Balkan, ali male su šanse da Brisel u skorije vreme pozove neku od zemalja da se pridruži EU.

Makron je takođe predložio je danas formiranje evropskog programa za finansiranje lokalnih kolektiva koji prihvataju izbjeglice kako bi se izbjegla "otrovna rasprava" o kvotama unutar Evropske unije (EU).

"Predlažem formiranje evropskog programa koji direktno finansijski podržava lokalne zajednice koje primaju izbjeglice", rekao je Makron u prvom obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Makron je rekao da bi se na taj način izbjegla "otrovna" rasprava o kvotama, odnosno preraspodjeli izbjeglica po zemaljama EU.

Tim kvotama se najviše protive Poljska i Mađarska.