Lambreht: NATO mora učiniti više protiv ruske prijetnje

Prijetnja nuklearnim oružjem pokazuje da ruske vlasti nemaju skrupula, izjavila je njemačka ministarka odbrane

7530 pregleda 5 komentar(a)
Kristin Lambreht sa litvanskim kolegom Arvidasom Anušauskasom, Foto: Reuters
Kristin Lambreht sa litvanskim kolegom Arvidasom Anušauskasom, Foto: Reuters

NATO mora učiniti više da se zaštiti od Rusije i predsjednika Vladimira Putina, rekla je danas njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht, jer „ne možemo znati dokle mogu da idu Putinove zablude o veličini“.

„Jedno je sigurno: trenutna situacija znači da moramo da uradimo više zajedno“, izjavila je Lambreht prilikom posjete njemačkim trupama raspoređenim u Litvaniji.

„Brutalni ruski rat agresije u Ukrajini postaje sve brutalniji i beskrupulozniji... Ruska prijetnja nuklearnim oružjem pokazuje da ruske vlasti nemaju skrupula".

Sjedinjene Države su više puta ponovile da ne vide nikakve naznake da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje uprkos onome što nazivaju Putinovim „zveckanjem nuklearnim oružjem“.

Njemačka je prve trupe rasporedila u Litvaniju, članicu NATO-a, na granici Rusije, 2017. godine nakon što je Rusija pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim. U junu je pristala da značajno pojača tu misiju kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Lambrehtova je u petak otvorila stalni njemački komandni centar u Litvaniji, za koji je rekla da će pomoći da se brigada trupa iz Njemačke premjesti u Litvaniju za 10 dana ako bude potrebno, prenio je Rojters.

Brigada NATO-a ima 3.000-5.000 vojnika, a Lambreht je kazala da će česte vježbe u Litvaniji pomoći da se trupe brzo rasporede ako je potrebno da se pridruže 1.000 vojnika koji su stalno stacionirani u Litvaniji.

"Stojimo uz naše saveznike“, rekla je Lambreht. „Čuli smo prijetnje Rusije Litvaniji koja primjenjuje evropske sankcije na granici sa Kalinjingradom. To nisu prve prijetnje i moramo ih shvatiti ozbiljno i biti spremni".

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija pozivaju da njihov region dobije najveće nagomilavanje borbeno spremnih NATO snaga u Evropi od kraja Hladnog rata.

Ali zemlje NATO-a nisu bile voljne da uspostave stalne baze na Baltiku, jer bi to koštalo milijarde dolara i bilo bi ih teško održavati, piše Rojters. Te države možda nemaju dovoljno trupa i naoružanja, a stalno prisustvo bi bilo veoma provokativno za Moskvu, dodaje britanska agencija.

Umjesto toga, NATO je odlučio da dodijeli hiljade vojnika u pripravnosti u zemljama zapadnije, poput Njemačke, kao brzo pojačanje.

Bonus video: