Najmanje 50 ljudi uhapšeno na protestu neonacista u Švedskoj

Policija ih je prije protesta upozorila da se "ne ponašanju kao njemački nacisti na demonstracijama 1930-ih i 1940-ih godina"
1 komentar(a)
protest neonacista, Švedska, Foto: Beta-AP
protest neonacista, Švedska, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.09.2017. 17:33h

Švedska policija je saopštila da je uhapsila najmanje 50 osoba tokom današnjeg protesta neonacističke organizacije Nordijski pokret otpora (NMR) u gradu Geteborgu, a povrijeđeno je nekoliko ljudi. Na skupu je bilo 600 desničara u crnoj odjeći, neki s kacigama i štitovima, i sa zeleno-bijelim zastavama te organizacije.

Policija ih je prije protesta upozorila da se "ne ponašanju kao njemački nacisti na demonstracijama 1930-ih i 1940-ih godina". Pristalice Nordijskog pokreta otpora, koji promoviše otvorenu antisemitsku politiku, najprije su pokušale da prođu blizu sinagoge, na jevrejski praznik Jom Kipur, ali policija to nije dozvolila.

Policija je prije skupa zaustavila 20 ljudi, uglavnom iz Danske i Njemačke, koji su došli da bi učestvovali u današnjem protestu neonacista. Bilo je i kontramitinga čiji su učesnici nekoliko puta su pokušali da probiju policijski kordon, da bi se sukobili s članovima NMR.

Bonus video: