Putin: Napadi na Ukrajinu odmazda za napad Krimskog mosta

"U slučaju daljih pokušaja terorističkih akata na našoj teritoriji odgovor će biti oštar", rekao je predsjednik Rusije

38394 pregleda 12 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Ukrajina izvela "terorističke akte" protiv Rusije i obećao da će reagovati snažno ako se nastave.

U televizijskim izjavama, Putin je rekao da je Moskva pokrenula raketne napade dugog dometa na energetsku, vojnu i komunikacionu infrastrukturu Ukrajine danas u znak odmazde za napad na vitalni most koji povezuje Rusiju sa aneksiranim poluostrvom Krim tokom vikenda.

"Očigledno je da su ukrajinske tajne službe naredile, organizovale i izvele teroristički napad sa ciljem da se uništi kritična ruska civilna infrastruktura", rekao je Putin govoreći o eksploziji mosta.

Kijev nije preuzeo odgovornost za eksploziju na mostu.

"Svojim akcijama, režim u Kijevu se stavio u rang sa najodvratnijim međunarodnim terorističkim grupama. Jednostavno je nemoguće ostaviti zločine ove vrste bez odgovora", rekao je Putin u uvodnoj riječi na sastanku svog Savjeta bezbjednosti.

Gradovi širom Ukrajine ostali su bez struje i vode, a nekoliko ljudi je poginulo u ruskim raketnim udarima na više od deset ukrajinskih gradova rano jutros.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je "Putin terorista koji razgovara sa projektilima".

Putin je rekao da će Rusija "oštro" odgovoriti na sve dalje napade Ukrajine.

"Ako se pokušaji terorističkih akata nastave na našoj teritoriji, odgovori Rusije će biti oštri i po svojim razmjerama odgovaraće nivou prijetnji stvorenih za Rusku Federaciju. U to niko ne bi trebalo da sumnja", rekao je Putin.

Putin je takođe optužio Ukrajinu da je pokušala da izvrši napad na nuklearnu elektranu u Rusiji i na gasovod Turski tok.

On je ponovio, bez pružanja dokaza, svoju tvrdnju da Ukrajina i njeni pristalice NATO stoje iza još uvijek neobjašnjivih prekida gasovoda Sjeverni tok koji vode od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora.

Udari širom Ukrajine jutros zaprijetili su dodatnom eskalacijom rata koji bjesni više od sedam mjeseci otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se čini da su napadi u špicu namjerno tempirani kako bi se ubili ljudi, kao i da bi se isključila struja.

Njegov premijer je rekao da je pogođeno 11 glavnih infrastrukturnih ciljeva u osam regiona, ostavljajući djelove zemlje bez struje, vode ili grijanja.

Bonus video: