Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori: Putin koristi terorizam kao oruđe rata

"Ruski raketni potencijal je i dalje značajan jer njena vojna industrija radi 24 sata dnevno, 7 dana u nedjelji samo u jednu svrhu – da izvrši genocid nad Ukrajincima i uništi Ukrajinu kao nezavisnu državu"

3084 pregleda 4 komentar(a)
Kijev, Foto: Reuters
Kijev, Foto: Reuters

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori saopštila je da su Ukrajini potrebne ubrzane isporuke neophodnog naoružanja, posebno sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa, za odbijanje raketnih napada Rusije.

Oni su u saopštenju naveli da predsjednik Rusije Vladimir Putin, "koristi terorizam kao oruđe rata".

"Rusija je 10. oktobra 2022. godine izvela raketne udare na desetine kritičnih infrastrukturnih objekata Ukrajine. Ovo je taktika genocida nad civilima kojoj cio civilizovani svijet mora da stane na kraj. Rusija je 10. oktobra izvršila masivan raketni napad na skoro sve regione Ukrajine, uključujući njen glavni grad Kijev: zvanično je poginulo osam ljudi. Apsolutno svi udarci su zadati civilnoj infrastrukturi - jedan broj gradova je ostao bez struje i tople vode. Ovo je najveći raketni napad bez presedana tokom rata. Ranije je rusko rukovodstvo zvanično izjavilo da će izvesti takve udare kako bi potpuno uništilo kritičnu infrastrukturu Ukrajine. Po njihovom mišljenju, to će uticati na odbrambenu sposobnost Oružanih snaga Ukrajine. Drugim riječima, Rusija zvanično koristi terorizam kao oruđe rata u pozadini sistemskog pada ruskog vojnog kapaciteta", navodi se u saopštenju.

Ambasada Ukrajine dodaje da Putin nije u stanju da pobjedi Ukrajinu na bojnom polju i da se sveti za neuspjehe svoje vojske ubijanjem civila u pozadini.

"Desetine gradova su pogođene projektilima, a broj poginulih već iznosi desetine. Ruski raketni potencijal je i dalje značajan jer njena vojna industrija radi 24 sata dnevno, 7 dana u nedjelji samo u jednu svrhu – da izvrši genocid nad Ukrajincima i uništi Ukrajinu kao nezavisnu državu. Rusija ni sa čim ne računa i pokušava da baci na koljena cio civilizovan svijet. Putin je nadmašio Hitlera u svojim zločinima: usvojio je nacističku propagandu i taktiku genocida čitavih naroda. Rusija će ponoviti ovu taktiku jer ne može da pobjedi na bojnom polju. Sa početkom hladnog vremena, raketni udari će postati češći jer Putin nastoji da Ukrajince liši grijanja, struje, gasa i vode. On želi da život Ukrajinaca učini jednostavno nepodnošljivim, nastojeći da ih uništi kao naciju".

Iz Ambasade Ukrajine poručuju da se svijet mora se probuditi i reagovati da bi prestao genocid nad Ukrajincima.

"Putin je već otišao predaleko i neće stati. Mora se preduzeti niz akcija bez presedana kako bi Rusija bila potpuno preplavljena: ekonomski, politički, postala je parija za većinu zemalja. Izolovana u kulturnom i informacionom prostoru. Ono što Rusija radi u Ukrajini je više od zločina protiv čovječnosti. Ukrajini su potrebne ubrzane isporuke neophodnog naoružanja, posebno sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa, za odbijanje raketnih napada. Ovo je pitanje spasavanja života hiljada Ukrajinaca. Rusiju kao terorističku državu moraju priznati sve zemlje civilizovanog svijeta jer je saradnja sa Putinom zločin. Ukrajina može i mora da spase svijet od prijetnje bez presedana koju predstavlja najveća neonacistička država 21. vijeka preduzimanjem konkretnih akcija i obezbeđivanjem neophodnog naoružanja. To je ulaganje u civilizacijski opstanak zapadnog svijeta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: