Račune za gas u decembru platiće država

Paket vlade u Berlinu vrijedan 200 milijardi nakon jednokratne pomoći u decembru podrazumijeva i program ograničavanja cijena energenata

16760 pregleda 10 komentar(a)
Olaf Šolc, Foto: Rojters
Olaf Šolc, Foto: Rojters

Njemačka je juče saopštila da planira hitnu implementaciju plana vrijednog 96 miliona dolara kako bi smanjila pritisak koji potrošači osjećaju zbog rasta cijena gasa i upozorila je da je situacija sa snabdijevanjem tokom zime napeta uprkos punim rezervama.

Nemačka država će platiti decembarski mjesečni račun za gas svim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima, u skladu sa programom ograničavanja cijena energije koji je preporučila komisija stručnjaka.

U okviru programa, jednokratna puna nadoknada u decembru biće praćena šemom subvencija počev od marta naredne godine koja je osmišljena da ograniči račune, ali i dalje podstiče ljude da štede energiju.

Ukoliko bude usvojen ovaj plan će biti plaćen iz paketa vrijednog 200 milijardi eura koji je vlada kancelara Olafa Šolca najavila prošlog mjeseca kako bi smanjila uticaj cijena energenata na najveću evropsku ekonomiju, za koju eksperti procjenjuju da treba da smanji potrošnju za petinu kako bi pregurala zimu bez restrikcija.

Poljska je optužila Njemačku da "uništava" unutrašnje tržište EU dotacijama sopstvenim preduzećima dok se protivi panevropskom ograničavanju cijena gasa

Paket pomoći će biti finansiran kroz dodatne kredite koji će biti odobreni ove godine, ali dug neće biti uključen u ovogodišnji budžet ili u proračune duga za sljedeću godinu.

Novac će biti obezbijeđen kroz ponovno aktiviranje Fonda za ekonomsku stabilizaciju koji je prvobitno uveden 2020. godine, kada je trebalo spasiti aviokompaniju Lufthanza tokom pandemije.

Rojters podsjeća da je njemačka inflacija je u septembru dostigla najveći nivo u zadnjih četvrt vijeka, podstaknuta visokim cijenama energenata što je stvorilo pritisak na Šolca da se pozabavi krizom troškova života koju je pogoršala ruska invazija na Ukrajinu.

Članice Evropske unije su pokrenule niz incijativa kako izašle na kraj sa rastom cijena energenata i padom isporuka gasa iz Rusije, koja je nekada namirivala 40 odsto evropskih potreba.

Njemačka se međutim našla na meti kritika zbog planova kojima siromašnije evropske države ne mogu parirati. Pojedine članice evropskog bloka smatraju Šolcov plan kontroverznin, a Poljska je optužila Njemačku da "uništava" unutrašnje tržište EU dotacijama sopstvenim preduzećima dok se protivi panevropskom ograničavanju cijena gasa.

Prema drugoj fazi njemačkog plana, od marta 2023. do kraja aprila 2024, privatna domaćinstva bi plaćala 0,12 eura po kilovat satu za prvih 80% prošlogodišnjeg korišćenja gasa. Veći industrijski potrošači bi od 1. januara 2023. do kraja aprila 2024. plaćali 0,7 eura po kilovat satu za prvih 70% prošlogodišnjeg korišćenja.

Hans Jergen Herkof, predsjednik Njemačke saveza željezara, kazao je da je program ključni za podršku kompanijama tokom energetske krize.

"Važno je spriječiti trajnu štetu industrijskoj bazi", kazao je Kerkof.

Prema procjenama ovim programom troškovi domaćinatsva za gas biće smanjeni za oko 41 odso.

"Ipak, domaćinstva se suočavaju sa veoma skupom zimom jer veći dio olakašanja neće stupiti na snagu do sljedećeg marta", kazao je za Rojters energetski ekspert Torsten Stork.

Bonus video: