Štite domaćinstva od rasta cijena energije

Počev od subvencija i ograničavanja cijena energenata do smanjenja poreza i jednokratne pomoći, vlade širom Evrope u zavisnosti od mogućnosti opredjeljuju stotine miliona ili milijardi za ublažavanje posljedica krize

14036 pregleda 5 komentar(a)
Brojilo za gas u Bonu, Foto: Rojters
Brojilo za gas u Bonu, Foto: Rojters

Suočene sa masovnim povećanjem računa za energiju kao posljedicom rata u Ukrajini i evropskih sankcija Rusiji, evropske države najavile su niz mjera kako bi pomogle potrošačima budući da na nivou EU nije postignut dogovor o najboljem odgovoru na energetsku krizu.

Njemačka je izdvojila 200 milijardi eura "za odbrambeni štit" potrošača, uključujući ograničavanje cijene gasa i smanjenje poreza na prodaju goriva kako bi zaštitila preduzeća i domaćinstva od uticaja rasta cijena energenata. Planovi Berlina su izazvali su nelagedu kod pojedinih članica Evropske unije koje tvrde da siromašnije zemlje to sebi ne mogu priuštiti.

Njemačka je predložila da EU države upotrijebe novac iz fonda a oporavak od pandemije u vrijednosti od 800 milijardi eura.

Njemački kancelar Olaf Šolc, ministar ekonomije Robert habek i ministar finansija Kristijan Lindner na konferenciji za novinare povodom visokih cijena gasa
Njemački kancelar Olaf Šolc, ministar ekonomije Robert habek i ministar finansija Kristijan Lindner na konferenciji za novinare povodom visokih cijena gasafoto: REUTERS

"Ako svi nastavimo da se prilagođavamo promijenjenoj situaciji - građani, kompanije i političari - onda ćemo bezbjedno pregurati zimu", kazao je juče Šolc.

U zavisnosti od onoga što sebi mogu priuštiti, evropske države su predstavile različite programe pomoći građanima i kompanijama.

Hrvatska

Hrvatska je ograničila cijene električne energije za domaćinstva od 1. oktobra do 1. marta na 59 eura (57,41 dolara) po megavat satu (MVh) i 88 eura/MVh u zavisnosti od toga koliko struje koriste tokom šestomjesečnog perioda.

Sjeverna Makedonija

Vlada Sjeverne Makedonije dogovorila je paket od 350 miliona eura (339,47 miliona dolara) za ublažavanje ekonomskih uticaja energetske krize tokom zime pomažući kompanijama da održe likvidnost i ugroženim grupama da održe osnovne životne standarde. Vlada je u martu odobrila mjere vrijedne 400 miliona eura za pomoć građanima i kompanijama da izdrže uticaj ukrajinskog rata na ekonomiju.

Subvencije od 80 odsto na cijenu struje za domaćinstva nastaviće se do kraja godine. Penzije će porasti za 6,8 odsto za 330.000 penzionera, kao i doprinosi ugroženim grupama, rekao je u ponedjeljak premijer Dimitar Kovačevski. Vlada će podržati povećanje plata u nekim djelovima javnog i privatnog sektora i obezbijediti dodatna sredstva za poljoprivrednike.

Grčka

Grčka je od prošlog septembra izdvojila preko 9 milijardi eura za subvencije za struju i druge mjere kako bi pomogla domaćinstvima, preduzećima i poljoprivrednicima. Za domaćinstva sa mjesečnom potrošnjom električne energije do 500 KVh - što je većina grčkih domova - subvencija će dostići 436 eura po MVh, apsorbujući 90% povećanja računa. Za one koji troše 501 do 1.001 KVh mjesečno i one koji troše preko 1.001 KVh, subvencija će apsorbovati 70-80% povećanja.

Bugarska

Bugarska je od jula do kraja godine za domaćinstva uvela popust od 0,25 leva (0,12 dolara) po litru benzina, dizela, tečnog naftnog gasa i metana i ukinula akcize na prirodni gas, struju i metan. Ova balkanska zemlja, izvoznik električne energije, takođe je zadržala regulisane cijene električne energije za domaćinstva, dozvoljavajući samo prosječno godišnje povećanje od 3,4% od jula mjeseca.

Mađarska

Mađarska je od novembra ograničila maloprodajne cijene goriva na 480 forinti (1,09 dolara) po litru, što je znatno ispod trenutnih tržišnih cijena. Mjera je dovela do takvog povećanja potražnje da je vlada bila primorana da ograniči pristup programu. Oštar rast cijena gasa i električne energije takođe je primorao vladu da smanji višegodišnju gornju granicu za maloprodajne račune za komunalne usluge, postavljajući ograničenje na nivou nacionalnog prosječnog nivoa potrošnje.

Struja
foto: REUTERS

Italija

Italija je u septembru odobrila paket pomoći vrijedan oko 14 milijardi eura kako bi zaštitila firme i porodice od porasta troškova energije. Mjere su bile povrh nekih 52 milijarde eura već predviđenih u budžetu od januara za ublažavanje energetske krize u Italiji. Program takođe predviđa jednokratnu pomoć od 150 eura za 22 miliona radnika i penzionera sa godišnjim prihodom manjim od 20.000 eura. Smanjenje akciza na gorivo na pumpi ostaće na snazi do novembra umjesto 17. oktobra.

Poljska

Mjere usmjerene na smanjenje cijena energije u Poljskoj koštaće više od 30 milijardi zlota (6 milijardi eura), najavio je u septembru poljski premijer Mateuš Moravjecki. Poljska će 2023. zamrznuti cijene električne energije za domaćinstva koja koriste do 2000 KVh godišnje, dok će smanjenje potrošnje električne energije od 10% biti nagrađeno smanjenjem iznosa računa od 10%. Vlada će potrošiti 5-6 milijardi zlota za podršku kompanijama koje u radu koriste velike količine energije.

Francuska

Francuska se obavezala da ograniči povećanje regulisanih troškova električne energije na 4%. Da bi pomogla u tome, vlada je naredila kompaniji EDF EDF.PA, koja je u 80% državnog vlasništvu, da proda jeftiniju nuklearnu energiju konkurentima. Nove mjere koje su najavljene od ukrajinske krize - kao što je pomoć kompanijama sa višim računima za gas i struju - podigle su vrijednost vladinog paketa na između 25 milijardi i 26 milijardi eura, rekao je ministar finansija Bruno Le Mer.

Španija

Španija je počela da privremeno subvencioniše troškove električne energije elektrana na fosilna goriva u pokušaju da snizi visoke cijene u kratkom roku. Sistem bi trebalo da bude na snazi do 31. maja 2023. godine. Takođe je smanjila poreze kako bi smanjila račune potrošača a najavljeno je 16 milijardi eura direktne pomoći i povoljnih kredita kako bi pomogao kompanijama i domaćinstvima da prebrode cijene energije.

Norveška

Norveška subvencioniše račune za struju u domaćinstvima od decembra i sada pokriva 80% dijela računa za struju iznad određene stope. Ovo će biti povećano na 90% od septembra, sa šemom koja će ostati na snazi najmanje do marta 2023.

Švedska

Švedska je izdvojila šest milijardi švedskih kruna (531 milion dolara) za kompenzaciju domaćinstava najgore pogođenim rastom cijena električne energije.

Finska

Finska vlada je u saeptembru saopštila da planira da ponudi garancije likvidnosti do 10 milijardi eura energetskom sektoru kako bi pomogla u sprečavanju finansijske krize.

Bonus video: