Italijanska desnica pala na prvom testu jedinstva

Usljed sukoba između Silvija Berluskonija i Đorđe Meloni, veteranski desničar Injacio la Rusa izabran je zahvaljujući glasovima opozicionih senatora

17744 pregleda 1 komentar(a)
La Rusa je karijeru počeo u neofašističkom pokretu, Foto: REUTERS
La Rusa je karijeru počeo u neofašističkom pokretu, Foto: REUTERS

Italijanska nova desničarska koalicija loše je startovala danas kada se podijelila oko izbora predsjednika Senata, koji je imenovan uprkos revoltu partije Forca Italija Silvija Berluskonija.

Savez na čijem čelu je grupa Braća Italije Đorđe Meloni ne uspijeva da se dogovori oko imenovanja u vladi od kako je ubjedljivo pobijedila na izborima 25. septembra, a prilikom glasanja u Senatu pala je prvom javnom testu jedinstva.

Berluskoni
foto: REUTERS

Injacio la Rusa, iz partije Braća Italije, koji je izabran za predsjednika Senata sa 116 glasova u Gornjem domu koji ima 200 mjesta zahvaljujući opozicionim senatorima koji su ga podržali na tajnom glasanju i na taj način nadoknadili glasove senatora iz redova Forca Italije.

Rojters navodi da usljed optužbi tokom prvog dana rada novog saziva parlamenta nije odmah bilo jasno koji opozicioni političari su podržali La Rusa, desničarskog veterana koji je karijeru počeo u neofašističkom Italijanskom socijalnom pokretu.

La Rusa, bivši ministar odbrane, čiji je otac bio sekretar u fašističkoj partiji Benita Musolinija, poznat je i po tome što sakuplja fašističku morabiliju, piše britanski „Gardijan“.

„Pokušaću svim naporima da budem predsjednik Senata za sve“, kazao je La Rusa senatorima dok su predstavnici opozicije negirali da su odgovorni za njegov izbor.

Desničarski blok, koji uključuje Braću Italije, Forca Italiju i Ligu Matea Salvinija, obećali su da će unijeti stabilnost u zemlju nakon višegodišnjih kratkoročnih vlada.

Đorđa Meloni
Đorđa Melonifoto: REUTERS

Politički izvori kazali su za Rojters da je bivši premijer Berluskoni ljut na Melonijevu koja bi trebalo da bude imenovana za premijerku, zbog toga što je odbila neke od njegovih zahtjeva za novi sastav vlade koja će biti formirana najranije 20. oktobra.

Berluskoni, 86-godišnji medijski magnat koji je prema pisanju medija očekivao da bude imenovan za predsjednika Senata, kazao je da su se njegovi senatori uzdržali od glasanja zbog snažnog nezadovoljstva usljed neslaganja posljednjih dana oko formiranja vlade.

Bivši biznismen Karlo Kalenda, lider centrističke Akcione partije, negirao je da su njegovi senatori glasali za La Rusa.

„Nemam ništa sa tim“, kazao je on novinarima, opisujući novog predsjednika Senata kao „neofašističkog i neprihvatljivog“.

Donji dom parlameta takođe je juče glasao za predsjednika, ali danas nakon tri kruga glasanja nijedan kandidat nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu. Glasanje će se nasataviti sjutra kada će za izbor biti dovoljna prosta većina.

Prema koalicionom dogovoru to mjesto bi trebalo da pripadne Ligi, koja je večeras promijenila kandidata, zamijenivši Rikarda Molinarija Lorencom Fontanom, jednim od Salvinijevih zamjenika koji je poznat po njegovim konzervativnim stavovima usmjerenim protiv LGBT populacije.

Bonus video: