Putin bi preko Turske da sačuva uticaj

Ruski lider je kazao da bi količine gasa koje ne mogu da se prevoze Sjevernim tokom mogle da budu preusmjerene na novi gasovod koji bi bio izgrađen u oblasti Crnog mora

17613 pregleda 8 komentar(a)
Erdogan i Putin juče u Astani, Foto: Rojters
Erdogan i Putin juče u Astani, Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je juče turskom kolegi Tajipu Erdoganu da Moskva izvozi više gasa preko Turske u pretvori tu zemlju u novi “centar” za snabdijevanje, u očiglednom naporu da sačuva ruski energetski uticaj na Evropu.

U Kazahstanu, gdje je održana Konferencija o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (CICA), Putin je kazao da je Turska ima najpouzdaniju rutu za isporuku gasa Evropskoj uniji i predložio je platformu koja bi omogućila utvrđivanje cijena bez uticaja politike.

Sjeverni tok
foto: REUTERS

Rojters podsjeća da Rusija pokušava da preusmjeri zalihe gasa sa baltičkog gasovoda Sjeverni tok, koji je oštećen u eksplozijama prošlog mjeseca povodom čega je u toku istraga. Rusija je okrivila zapad i kao “glupe” odbacile navode da je sama sabotirala gasovod.

Putin je kazao da bi količine gasa koje ne mogu da se prevoze Sjevernim tokom mogle da budu preusmjerene na oblast Crnog mora, čime bi Turska postala najveći centar za snabdijevanje Evrope gasom.

”Ukoliko su turska i naši potencijalni kupci u drugim zemljama zainteresovani, mogli bismo razmotriti izgradnju drugog sistema gasovoda i stvaranja centra za gas u Turskoj za prodaju trećim zemljama, naravno prvenstveno, evropskim državama ako su zainteresovane”, kazao je on.

Ruski lider je istakao da bi centar bio “platforma ne samo za snabdijevanje, već za utvrđivanje cijena jer je to veoma važna tema. Danas, cijene su vrtoglavo visoke”, kazao je on. “Lako bi ih mogli regulisati na normalnom tržišnom nivou, bez bilo kakvog političkog uplitanja”.

Erdogan, koji se smatra ključnim diplomatskim igračem u rusko-ukrajinskom ratu, prema pisanju Rojtersa nije odgovorio u dijelu susreta koji su pratili novinari, ali je portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao za rusku novinsku agenciju RIA da su obojica lidera naredili brzo i detaljno razmatranje te ideje.

Turska je zadržala bliske veze sa Moskvom i Kijevom i više puta je nudila da organizuje mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine. Turska, koja je članica NATO-a, do sada se suzdržavala od pridruživanja zapadnim sankcijama protiv Rusije, zbog čega se suočila sa kritikama.

Rojters međutim ističe da je Turska odbacila ruski potez da pripoji četiri ukrajinska regiona kao “ozbiljno kršenje” međunarondog zakona, a na jučerašnjem sastanku, kako je saopšteno iz Kremlja, lideri nijesu razgovarali o ratu u Ukrajini.

Agencija Frans pres je objavila da je Erdogan uoči sastanka sa Putinom u Astani u Kazahstanu branio ekonomske veze svoje zemlje sa Moskvom i obećao da će nastaviti izvoz ukrajinskih žitarica. “Rusija i Turska će svakako smetati nekima i razvijene zemlje će biti manje srećne”, rekao je Erdogan prije nego što su se dvojica vođa povukla da nastave razgovor u četiri oka, prenosi Frans pres.

Misteriozna eksplozija gasovoda, za koju i Moskva i Zapad tvrde da je rezultat sabotaže, dodatno je pogoršala energetsku krizu u Evropi, a cijena gasa je skoro 90 odsto veća nego prije godinu dana uz realne strahove od nestašice.

U Njemačkoj postoje naznake da su domaćinstva i mala i srednja preduzeća uslišila pozive za štednju energije budući da je potrošnja prošle nedjelje pala ispod prosjeka, čemu je doprinijelo i toplije vrijeme. Vlada u Berlinu je zatražila od građana da smanje potrošnju energije za najmanje 20 odsto kako bi pregurali zimu dok su druge EU zemlje pristale na smanjenje od 15 odsto.

Strahovi oko zimskih zaliha su pojačani nakon što su zaposleni u pet nuklearnih elektrana u Francuskoj juče stupili u štrajk oko plata, što je posljednji u nizu zastoja koji su pogodili francusku industriju.

U pokazatelju da je država u visokom stanju pripravnosti po pitanju energetske bezbjednosti, norveška policija je saopštila da je istražila prijetnju upućenu telefonom protiv Nihamna postrojenja za procesuiranje gasa, jednog od najvećih u Evropi. Osumnjičeni je identifikovan i odranije je poznat policiji zbog sličnih prijetnji, prenio je Rojters.

Norveška je, kako podsjeće britanska agencija, postala sve važniji izvor gasa za EU i Britaniju nakon što je Rusija smanjila isporuke.

Bonus video: