Liz Tras smijenila ministra finansija i najavila zaokret od obećanog smanjenja poreza

Britanska premijerka je prethodnih nedjelja bila pod intenzivnim pritiskom da revidira plan smanjenja poreza za 43 milijarde funti, koji je uzburkao finansijska tržišta

3892 pregleda 0 komentar(a)
Tras, Foto: Reuters
Tras, Foto: Reuters

Britanska premijerka Liz Tras smijenila je danas ministra finansija i najavila zaokret od obećanog velikog smanjenja poreza, u pokušaju da ostane na čelu vlade poslije višenedjeljnih previranja na finansijskim tržištima.

Na konferenciji za novinare, sazvanoj na brzinu, Tras je rekla da će preduzeti korake da "uvjeri tržišta u fiskalnu disciplinu" britanske vlade tako što će zadržati planirano povećanje poreza na dobit kompanija, umjesto njegovog smanjenja koje je obećavala.

Ona je danas smijenila Kvasija Kvartenga sa mjesta ministra finansija i na njegovo mjesto postavila Džeremija Hanta, bivšeg šefa diplomatije i ministra zdravlja.

Tras nastoji da "zavede red" poslije tronedjeljnih previranja na finansijskim tržištima izazvanih najavom vlade da će znatno smanjiti poreze.

Ta objava vlade od 23. septembra dovela je do pada funte na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar i navela britansku centralnu banku da interveniše kako bi spriječila širenje ekonomske krize.

Hant je 2019. godine bio jedan od kandidata za lidera Konzervativne stranke, uživa veliko poštovanje i može da ponudi stabilnost premijerki.

Tras je prethodnih nedjelja bila pod intenzivnim pritiskom da revidira plan smanjenja poreza za 43 milijarde funti, koji je uzburkao finansijska tržišta.

Istaknuti članovi Konzervativne stranke javno su savjetovali vladu da revidira plan. Funta je juče porasla čak 1,7 odsto u odnosu na dolar, a tržišta obveznica su se stabilizovala uslijed očekivanja da će Tras revidirati plan ekonomskog rasta.

Tras, pristalica potpuno slobodnog tržišta, došla je na čelo vlade prošlog mjeseca obećavajući da će smanjiti poreze kako bi podstakla ekonomski rast, ali je njena sposobnost da to realizuje pod znakom pitanja.

Među poslanicima konzervativaca postoji nejedinstvo po pitanju pokušaja obaranja Liz Tras sa čela stranke i vlade, što bi bila druga smjena lidera te partije ove godine.

Tras je prošlog mjeseca došla na čelo vlade i Konzervativne stranke umjesto Borisa Džonsona, koji je u julu odlučio da se povuče poslije višemjesečnog unutarpartijskog pritiska uslijed više skandala.

Prema nekim navodima, istaknuti konzervativci dogovaraju smjenjivanje Liz Tras umjesto koje bi rukovođenje strankom zajedno preuzeli Riši Sunak i Peni Mordant, njeni glavni rivali na ljetošnjim izborima za partijskog lidera. Za sada je, međutim, nejasno kako bi se to moglo postići.

Bonus video: