Žene plaćaju cijenu protesta u Rusiji

Do porasta udjela žena na demonstracijama došlo je zbog straha nekih muškaraca od regrutacije i rastućeg ruskog feminističkog pokreta

14584 pregleda 5 komentar(a)
Privođenje demonstranata 24. septembra, Foto: Rojters
Privođenje demonstranata 24. septembra, Foto: Rojters

Žene u Rusiji čine sve veći udio onih koji su pritvoreni u protestima protiv mobilizacije za rat u Ukrajini, pokazuju podaci, jer se mnogi ruski muškarci plaše da će biti poslati na front ako demonstriraju.

Sudska dokumenta takođe pokazuju da je više žena u Moskvi optuženo u vezi sa antiratnim protestima u februaru i martu u prvim nedjeljama sukoba nego u protestima protiv predsjednika Vladimira Putina prethodnih godina, prenio je Rojters.

Među ženama demonstrantima koje su se 24. septembra uveče uputile ka centru Moskve bila je 19-godišnja Liza. Prije nego što se pridružila masi, policajac ju je zgrabio za ruku i ugurao u kombi. U pritvoru je provela sedam dana.

Bilo je veoma opasno ostati, rekao je Vladislav Staf, koji je trenutno u Crnoj Gori

Tri dana ranije, Putin je objavio djelimičnu mobilizaciju rezervista za borbu u Ukrajini, što je navelo desetine hiljada ruskih muškaraca da pobjegnu u inostranstvo, često zaobilaznim putevima. Putin je juče rekao da je pozivanje rezervnih snaga za borbu u Ukrajini, koje neki saveznici Kremlja kritikuju kao haotično, bilo od vitalnog značaja za održavanje linije fronta, ali da će biti okončano u narednih nekoliko nedjelja.

Jedan od antiratnih plakata koje je Lisa lijepila u Moskvi između februara i marta
Jedan od antiratnih plakata koje je Lisa lijepila u Moskvi između februara i martafoto: Reuters

”Kada je počeo rat, osjećala sam se kao da se moja budućnost više ne dešava”, rekla je Rojtersu Liza, koja nije željela da joj se pominje prezime zbog straha od posljedica.

”Ali, takođe sam počela da osjećam krivicu zato što razmišljam o sopstvenoj budućnosti kada ljudi u Ukrajini svaki dan osjećaju mnogo više straha”.

Liza je Rojtersu pokazala dokumente i fotografije u vezi sa svojim pritvorom.

Ruske vlasti kažu da su demonstranti privedeni zato što su neodobreni skupovi ilegalni prema ruskom zakonu, koji takođe zabranjuje bilo kakvu aktivnost za koju se smatra da kleveta oružane snage.

Žene su činile 51 odsto od 1.383 osobe uhapšene na protestu protiv mobilizacije 21. septembra i 71 odsto od 848 privedenih 24. septembra, prema podacima OVD-Info, ruske grupe koja prati proteste.

Demonstracije protiv mobilizacije u Jakutsku
Demonstracije protiv mobilizacije u Jakutskufoto: Reuters

Ova grupa, koja je proteste 21. i 24. septembra opisala kao najveće u nizu demonstracija protiv mobilizacije, objasnila je da je udio žena pritvorenih 24. septembra veći zbog toga što su se neki muškarci plašili da će biti regrutovani ako budu uhapšeni.

Vojni pozivi

Ruski novinar koji je pratio demonstracije, i dva učesnika protesta, rekli su Rojtersu da su dobili poziv da se jave u kancelariju za vojnu registraciju nakon što su privedeni.

Jedan od njih, 30-godišnji Vladislav Staf, istoričar bez vojnog iskustva, rekao je da su njemu i desetorici muškaraca koji su smješteni u isti policijski kombi uručeni vojni pozivi nakon hapšenja 21. septembra. On je pušten iz pritvora nedjelju kasnije i pobjegao je iz Rusije.

”Bilo je veoma opasno ostati”, rekao je Staf, koji je trenutno u Crnoj Gori. On je Rojtersu pokazao kopiju svog vojnog poziva.

OVD-Info je saopštio da su muškarci koji su protestovali regrutovani u najmanje 17 policijskih uprava, 21. septembra i u najmanje 16 uprava, 24. septembra.

Rojtersova analiza sudskih dokumenata pokazala je da su žene koje su protestovale u prvim nedjeljama rata u februaru i martu činile najmanje 30 odsto optuženih, u odnosu na najmanje 11 odsto na protestima 2021. i najmanje šest odsto na protestima 2019.

Liza je prvi put protestovala u februaru, kada se pridružila povicima “ne ratu”.

Protesti u Moskvi 21. septembra
Protesti u Moskvi 21. septembra foto: Reuters

Udio žena je vjerovatno bio veći tokom sve tri godine, jer je Rojters samo u oko 80 odsto slučajeva mogao da odredi pol iz prezimena demonstranata. Tipična ruska prezimena imaju različite završetke za žene i muškarce. Rojters je analizirao slučajeve najčešćih optužbi koje se koriste protiv demonstranata.

Prijetnja seksualnim nasiljem

Ela Rosman, istraživač na Fakultetu za slovenske i istočnoevropske studije Londonskog univerzitetskog koledža, kaže da je do porasta udjela žena na protestima došlo zbog straha nekih muškaraca od regrutacije i rastućeg ruskog feminističkog pokreta.

Rosmanova, koja učestvuje u ruskom feminističkom aktivizmu, izbrojala je 45 ruskih feminističkih grupa u 2021. godini, u odnosu na oko 30 u 2019. godini.

Žene koje protestuju u Rusiji posebno su podložne prijetnji seksualnim nasiljem, kazala je advokatica OVD-Info Darija Korolenko. Ova grupa je dokumentovala oko 200 slučajeva žena kojima je prijećeno seksualnim nasiljem, koje su lišavane hrane ili sna ili podvrgnute drugim oblicima maltretiranja dok su bile u pritvoru zbog protesta između 21. i 26. septembra.

moscow
foto: Reuters

Elizaveta (27), koja je tražila da joj se ne navodi prezime, rekla je da je osuđena na 12 dana zatvora nakon protesta u februaru. Devet od tih dana provela je u policijskoj stanici gdje je spavala na golom podu u mračnoj ćeliji. Nije bilo tople vode i jedinu hranu su joj donosili prijatelji. Ona je Rojtersu pokazala dokumenta i fotografije u vezi sa svojim pritvorom.

Elizaveta je ponovo protestovala 22. septembra. Kazala je da je većina onih koji su bili sa njom tog dana bile žene.

Žene nisu samo protestovale protiv rata na ulicama.

Ubrzo nakon što je sukob počeo, Rosmanova je sa drugim aktivistkinjama osnovala pokret - Feministički antiratni otpor. Članovi pokreta objavljuju statuse o ratu na društvenim mrežama i distribuiraju novine u Rusiji, a takođe pišu antiratne slogane na novčanicama i na cijenama u prodavnicama, ispričala je Rosmanova.

Bonus video: