Norveška policija privela Rusa jer je koristio dron

Prema Zakonu o sankcijama i Uredbi o sankcijama, koji su stupili na snagu nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Rusi ne mogu da koriste dronove u Norveškoj

2829 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policija je na aerodromu u norveškom gradu Tromsu privela 51-godišnjeg Rusa jer je koristio dron.

Kako je objavila Televizija NRK, a prenosi ruski opozicioni portal Novaja Gazeta Evropa, policija je reagovala nakon što je primijetila da muškarac nešto snima.

Oduzeta mu je i veća količina fotografske opreme, uključujući nekoliko memorijskih kartica.

Prema Zakonu o sankcijama i Uredbi o sankcijama, koji su stupili na snagu nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Rusi ne mogu da koriste dronove u Norveškoj.

Zbog toga je norveška policija tražila da se Rus privede na četiri sedmice.

Pomenuti Rus je kasnije priznao da je koristio dron u Norveškoj, a mediji u ovoj skandinavskoj zemlji tvrde da su među materijalima zaplijenjenim od muškarca bili snimci sa aerodroma u Kirkenesu i fotografije helikoptera Oružanih snaga Norveške.

Ranije norveška policija privela je i Rusa u mjestu Storskog, gdje se nalazi kontrolni punkt za vozila na rusko-norveškoj granici - kod njega su u prtljagu pronađena dva drona.

Kako navodi NRK i on je optužen za kršenje Zakona o sankcijama i Uredbe o sankcijama.

Krajem septembra norveška vlada odlučila je da pooštri kontrolu na rusko-norveškoj granici zbog rizika nakon najave mobilizacije u Rusiji.

Bonus video: