Desetine hiljada ljudi u Parizu na maršu protiv inflacije

Prema procjenama organizatora na protestu je bilo oko 140 hiljada učesnika, dok je policija Pariza procijenila da ih je bilo oko 30 hiljada

7192 pregleda 6 komentar(a)
Sa današnjeg protesta, Foto: Reuters
Sa današnjeg protesta, Foto: Reuters

Hiljade demonstranata među kojima i ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost izašle su danas na ulice Pariza da izraze gnijev zbog rasta cijena i izvrši pritisak na Vladu Francuske.

Marš protiv skupog života i nedjelovanja zbog problema izazvanih promjenom klime, podržala su sindikalna udruženja, a prema organizatorima na protestu je bilo oko 140.000 učesnika, dok je policija Pariza procijenila da ih je bilo oko 30.000, prenosi Frans pres.

Današnji marš najavljuje neprijatnu nedjelju za Makronovu centrističku vladu: štrajkovi željezničara, zakazani za utorak, izgleda će se nadovezati na štrajkove za plate koji su već poremetili rad rafinerija i skladišta izazivajući hronične nestašice goriva, i dugačke redove na benzinskim pumpama.

Marš je proglasio velikim uspjehom vođa krajnje ljevičarske partije "Nepokorena Francuska", Žan-Lik Melanšon. U govoru masi on je s kamiona najavio "formiranje novog Narodnog fronta koji će vršiti vlast u zemlji".

Melanšon je rekao da je Makron "pečen" i da njegovo vođstvo vodi Francusku u "haos".

Bilo je izliva vandalizma na margini demonstracija: paljenja kanti za smeće i lupanja bankomata. Policija za razbijanje demonstracija je održavala mir.

U maršu su bili predstavnici svih partija ljevice, kao i ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Ani Erno.

"Poruka je jednostavna: hoćemo bolju raspodjelu bogatstva", rekao je šef Socijalista Olivije For.

Među demonstrantima bili su brojni predstavnici protestnog građanskog pokreta "Žuti prsluci" i mnogi penzioneri.

Organizatori su rekli da je to bio marš protiv visokih troškova života i nedjelovanja na probleme koje izaziva promjena klime. Oni su zahtijevali velika ulaganja protiv klimatske krize ali su tražili i hitne mjere protiv visokih cijena, uključujući zamrzavanja troškova energije, cijena osnovnih dobara i stanarina, a veće poreze za one koji imaju velike profite.

Poslanik Kristof Beks iz ljevičarske partije "Nepokorena Francuska" rekao je da je današnji marš bio "demonstracija snage" i da pokazuje da je "neki drugi svijet konačno moguć ako su svi zajedno i ujedinjeni".

Bonus video: